Wat is vitaliteit op de werkvloer
Wat is vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer

Wat is vitaliteit op de werkvloer precies? Waarom is het zo belangrijk? En hoe zorg je voor meer vitaliteit in jouw bedrijf? Ontdek de antwoorden en benut handige tips voor ondernemers in het MKB.

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit op de werkvloer gaat over werknemers die zich prettig voelen. Ze zijn in de basis fit en gezond. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Ze hebben zin in het leven, zin in het werk en stralen dat uit. Ze zijn krachtig en energiek.

Definitie vitaliteit

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, wat leven betekent.

Onderzoek vitaliteit op de werkvloer

Volgens onderzoek van TNO (Wat is vitaliteit en hoe is het te meten?) gaat vitaliteit met name om vier aspecten:

  1. Fysiek
    Uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie, lenigheid, snelheid en herstelvermogen.
  2. Mentaal
    Aandachtscontrole, spanningsregulatie, gedachte- en emotiecontrole, concentratie, zelfvertrouwen, omgaan met afleiders en tegenslagen, blijvend leren / zelfreflectie.
  3. Sociaal-emotioneel
    Inzicht in behoefte en gevoelens van anderen, assertiviteit, overtuigingskracht, conflicthantering, samenwerken en leiderschap.
  4. Inspirationeel
    Zingeving, goede doelen stellen, motivatie, balans tussen werk en privé.

Vitaliteit is dus veel meer dan gezond en fit zijn. Het heeft te maken met veel aspecten die van invloed zijn op het werk. Daarom is vitaliteit een belangrijk thema voor ondernemers met personeel.

Maak van vitaliteit een standaard onderdeel van je bedrijfsvoering om te voorkomen dat werkdruk oploopt of er een ongezond werkklimaat ontstaat binnen je bedrijf.

- Arnold Bakker, hoogleraar Arbeidspsychologie (Bron: UWV)

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Waarom vitaliteit op de werkvloer?

Als je aan de slag gaat met vitaliteit op de werkvloer kan dat je veel opleveren. Het is in de eerste plaats goed voor je werknemers, maar ook voor je bedrijf en voor jou als werkgever.

Voordelen van vitaliteit op de werkvloer

Een paar belangrijke voordelen van vitaliteit op de werkvloer:

  • Je voorkomt kort verzuim
    Als je werknemers vitaal zijn, zullen ze zich niet snel (onnodig) ziek melden. Daardoor blijft de bezetting op de werkvloer stabiel en hoef je werknemers niet vaak te missen.
  • Je voorkomt burn-outs 
    Werknemers die vitaal zijn zullen niet snel overspannen raken. Je beperkt daarmee beroepsziekte nummer 1 in veel branches: de burn-out. Zo voorkom je dat werknemers lang uit de running zijn of misschien wel ziek uit dienst gaan.
  • Je bespaart geld
    Een zieke werknemer kost je gemiddeld 260 euro per dag. Door vitaliteit op de werkvloer kun je het aantal ziektedagen flink verlagen en dus geld besparen. Werknemers zullen juist productiever zijn en betere kwaliteit leveren. Daardoor vergroot je de kans op meer winst.
  • Je bespaart tijd
    In eerste instantie moet je misschien wat tijd investeren in vitaliteit op het werk, maar je bespaart uiteindelijk flink wat uren. Vitale werknemers nemen jou werk uit handen. Daarnaast ben je als werkgever veel minder tijd kwijt aan verzuim­begeleiding, verzuim­registratie en eventuele arbeidsconflicten.
  • Je krijgt een goede reputatie
    Vitaliteit op de werkvloer levert je de reputatie op van goede werkgever. Zowel binnen je bedrijf als erbuiten. Want je werknemers delen dit weer met anderen. Met een vitale reputatie en uitstraling kun je zelfs nieuwe klanten aantrekken en langer behouden.
  • Je voorkomt een tekort aan personeel 
    Als je werk maakt van vitaliteit wordt je bedrijf aantrekkelijker voor nieuw talent en ervaren vakmensen. Daarnaast zullen vitale werknemers ook langer in dienst blijven. Zo voorkom je een personeels­tekort in de toekomst.
  • Je bedrijf kan makkelijker groeien
    Met vitale en gemotiveerde werknemers zul je sneller bedrijfsdoelen halen en klanten overtuigen. Hierdoor win je de concurrentiestrijd in het MKB en kun je verder groeien.

Er is dus veel te winnen met vitaliteit op de werkvloer. Het kan je bedrijf toekomstbestendig maken. Maar hoe krijg je dit nu voor elkaar als werkgever in het MKB?

Hoe zorg je voor vitaliteit op de werkvloer?Vitaliteit op de werkvloer tips

Dat is de hamvraag. Want wie wil nu niet een vitaal team? Hoewel vitaliteit op de werkvloer niet in een handomdraai bereikt is, kun je als werkgever direct in actie komen en vitaliteit bevorderen.

Eerder genoemd onderzoek van TNO beschrijft drie kerndimensies van vitaliteit waar je mee aan de slag kunt:

  • Energie: gekenmerkt door zich energieker voelen.
  • Motivatie: door doelen te stellen in het leven en moeite te doen om deze te behalen.
  • Veerkracht: het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan.

Vitaliteit op de werkvloer, tips

Hoe bevorder je de energie, motivatie en veerkracht op de werkvloer? Ga aan de slag met deze tips voor ondernemers met personeel.

  1. Zet vitaliteit op de kaart

    Laat je werknemers meedenken over vitaliteit. Dat zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Vraag je medewerkers wat zij graag zouden willen. Laat ze zelf hun goede ideeën uitvoeren of faciliteer ze daarin. Nodig ook een vitaliteitsexpert uit om voorlichting te geven over vitaliteit. Alleen samen kun je het verschil maken.

  2. Zorg voor een prettige en veilige werkplek

    De basis voor vitaliteit moet goed zijn. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om een werkplek te creëren waar iedereen zich veilig en prettig voelt. Voorkom daarom elke vorm van discriminatie op de werkvloer. Geef zelf het goede voorbeeld en zorg dat werknemers altijd bij je kunnen aankloppen. Zorg daarnaast voor een vertrouwenspersoon waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Dat helpt ze mogelijk de nodige veerkracht op te bouwen.

  3. Bevorder werkplezier

    Werkplezier is cruciaal om vitaal te blijven. Als werknemers plezier hebben in hun werk, zullen ze daar meer energie en motivatie van krijgen. Daarnaast is plezier goed voor de gezondheid. Hoe kun je dit aanwakkeren? Bekijk 5 sleutels voor meer werkplezier.

  4. Beloon vitale werknemers

    Werknemers die moeite doen om vitaal te blijven kun je belonen. Wat dacht je van een verzuim­bonus? Medewerkers die zich een jaar lang niet ziek hebben gemeld geef je bijvoorbeeld extra vrije dagen, een cadeau of een mooi geldbedrag. Zo kun je meer werknemers stimuleren om vitaal te gaan leven.

  5. Motiveer je team

    Er is geen standaardrecept voor motivatie. Het is namelijk heel persoonlijk. Wat iemand motiveert verschilt per persoon. Zoek daarom naar de intrinsieke motivatie van iedere werknemer en selecteer de gedeelde kernwaarden binnen je bedrijf. Aan de hand daarvan kun je persoonlijke doelen stellen. Meetbare doelen (KPI's) die je werknemers motiveren om zich te blijven ontwikkelen. Dat maakt werken leuk en uitdagend.​​

Meer tips voor gezond personeel?

Lees het gratis e-book met 7 initiatieven voor gezonde en fitte medewerkers.

Stop working, start coaching

Personeel motiveren kun je leren. Lees het artikel Van vakman tot peoplemanager in 5 stappen.

Houd je bedrijf vitaal

Vitale werknemers zorgen voor een vitaal bedrijf. Natuurlijk wil jij ook een team dat altijd gezond en productief is. Toch kan het in de praktijk weleens tegenzitten.

Als werkgever heb je vitaliteit niet volledig in de hand. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Hoe houd je je bedrijf gezond?

Stel een preventiemedewerker aan

Dit is verplicht voor ondernemers met personeel. Een preventiemedewerker helpt bij het verlagen van de gezondheids- en veiligheidsrisico’s in je bedrijf. Zo voorkom je ongelukken en ziektegevallen.

Het begint bij je mentale toestand. Wetenschap toont aan dat wie psychisch in balans is, minder kans heeft om ziek te worden. Om aan je gezondheid te werken, moet je je valkuilen leren kennen en nagaan waar je invloed op hebt.

- Elise Rensing, Sparta Sport Medisch Centrum (bekijk meer expert-tips van Elise)

Maak een Risico- Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Hiermee breng je de risico’s binnen je bedrijf in kaart op het gebied van veiligheid en gezondheid. Dit is een onmisbaar onderdeel voor vitale werkomstandigheden. Een RI&E helpt je de oorzaken van verzuim weg te nemen.

Werk samen met een arbodienst

Je hoeft het niet helemaal zelf te doen. Werk goed samen met experts op het gebied van verzuim en re-integratie. Een arbodienst kan je ook adviseren en assisteren bij vitaliteit op de werkvloer. Zo kun je de gezondheid van werknemers preventief laten onderzoeken met een PMO of periodiek in de gaten houden met een PAGO.

Zorg voor een goede verzuim­verzekering

Met een verzuim­verzekering krijg je niet alleen de loonkosten van zieke werknemers vergoed, je wordt ook actief geholpen bij het voorkomen en beperken van verzuim. Veel verzekeraars werken samen met een arbodienst. En je krijgt vaak een eigen verzuim­coach als aanspreekpunt.

Een voorbeeld in vitaliteit

Hoe bevorder je een gezonde levensstijl? Neem een voorbeeld aan Het Vitaalste Bedrijf van Nederland.

Vragen over vitaliteit op de werkvloer

  • Hoe kun je vitaliteit op het werk bevorderen?

    Je kunt als werkgever en leidinggevende de vitaliteit van je werknemer in de gaten houden door te letten op bepaalde signalen. In de checklist verzuim voorkomen ontdek je de 7 oorzaken en 35 signalen van verzuim. Daarnaast krijg je meer tips om vitaliteit op de werkvloer te bevorderen.

  • Wanneer heb je een arbodienst of bedrijfsarts nodig?

    De wet zegt dat je binnen een week na de ziekmelding je arbodienst of individuele bedrijfsarts op de hoogte moet brengen. Je arbodienst of verzekeraar kan je vragen dit op de eerste ziektedag al te doen. Je arbodienst of bedrijfsarts gaat je vervolgens helpen de juiste stappen te zetten.

  • Waarom is vitaliteit belangrijk?

    Vitale werknemer zijn productiever en minder vaak ziek. Dat kan je veel opleveren. Als je vitaliteit op de werkvloer bevordert zul je aantrekkelijk worden voor personeel. Je kunt nieuw talent aantrekken en je huidige team langer behouden. Daarmee kun je dus het verschil maken in het MKB. Lees meer over vitaliteit op het werk.

  • Waar staan de verplichtingen voor werkgevers bij ziekte?

    De belangrijkste verplichtingen staan in de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter. Zo ben je verplicht te zorgen voor goede begeleiding van zieke werknemers. Op basis van deze twee wetten kun je zelf een arbobeleid samenstellen voor jouw bedrijf. In je cao kunnen aanvullende verplichtingen staan voor arbeidsomstandigheden en ziekte­verzuim in jouw branche.

zieke werknemers

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests