Verzuimbonus beloning aanwezigheid personeel
Verzuimbonus beloning aanwezigheid personeel

Verzuimbonus voor je personeel, hoe werkt dat?

Ziekte kun je niet voorkomen, maar verzuim soms wel. Bijvoorbeeld met een verzuimbonus. Werknemers worden door zo'n bonus gestimuleerd zich niet zomaar ziek te melden. Zo werkt het.

Wat is een verzuimbonus? Hoe kun je een verzuimbonus instellen? Wat zijn de regels? Werkt het ook in de praktijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Daar krijg je in dit artikel antwoord op.

Wat is een verzuimbonus?

Een verzuimbonus wordt ook wel een niet-verzuimbonus genoemd, een aanwezigheidspremie of een continuïteitsbonus. Het gaat in alle gevallen om een beloning van werknemers die zich in een bepaalde periode niet of weinig ziekmelden.

Verzuimbonus bepalen

In de meeste gevallen kun je als ondernemer zelf bepalen of je een verzuimbonus gaat instellen binnen je bedrijf. In sommige cao's is al een verzuimbonus of soortgelijke regeling opgenomen. In dat geval ben je dus verplicht je te houden aan de cao-bepalingen. Controleer dus je cao of dat het geval is.

Als je zelf een verzuimbonus gaat bedenken is het belangrijk om na te denken over de exacte formulering ervan. Je bepaalt daarbij de volgende vier zaken:

 1. de gemeten periode (maand / kwartaal / jaar) 
 2. de beloning (vast geldbedrag / % van het loon / extra vrije dagen)
 3. de voorwaarden (nulverzuim / aanwezigheidspercentage)
 4. het moment van uitbetalen (maand / kwartaal / jaar)

Je kunt zelf varianten op bovenstaande verzinnen. Bijvoorbeeld: 'bij minder dan twee dagen verzuim per jaar krijg je een extra vrije dag of een extra dagloon'. 

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Tip

Denk goed na over de hoogte van de beloning en wat het verwachte effect is. Je wilt wel een redelijke beloning instellen om je personeel te stimuleren, maar je bedrijf moet er natuurlijk ook niet failliet door gaan. Bereken bijvoorbeeld hoeveel het je zou kosten als je naar de aanwezigheid van personeel over het afgelopen jaar kijkt.

Verzuimbonus, de voordelen

Een verzuimbonus of niet-verzuimbonus gebruik je om het ziekte­verzuim binnen je bedrijf terug te dringen. Het gaat dan om het voorkomen van zwart en grijs verzuim - werknemers die zich ziekmelden terwijl ze eigenlijk wel hadden kunnen werken. Terecht ziekte­verzuim kun je hiermee niet verminderen.

De voordelen van een verzuimbonus zijn:

 • Het verlaagt onterecht ziekterverzuim.
 • Het stimuleert werknemers om gezond te blijven.
 • Het stimuleert werknemers om eerlijk te zijn. (Niet spijbelen)
 • Het zorgt voor coninuïteit op de werkvloer.
 • Het verlaagt mogelijk de verzuimkosten.

Hoe kun jij verzuim verlagen? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

Verzuimbonus, de nadelen

Er is binnen veel bedrijven kritiek op de invoering van een verzuimbonus. Het kan namelijk ook nadelig uitpakken voor je bedrijf. De nadelen van een verzuimbonus zijn:

 • Het is een onzekere investering.
 • Het levert extra administratie op.
 • Het levert mogelijk arbeidsconflicten op.
 • Zieke werknemers voelen zich extra benadeeld.
 • Het levert roze verzuim op (zieke werknemers steken anderen aan).
 • De werkdruk neemt toe.

Effecten verzuimbonus in de praktijk

De vraag is dan, werkt het ook? Uit onderzoeken blijkt dat het kortdurend verzuim wel te beïnvloeden is met een bonus, maar het totale verzuim niet.

In de praktijk zorgt een verzuimbonus vaak voor minder verzuimgevallen (aantal ziekmeldingen), maar de verzuimduur (aantal dagen) gaat niet omlaag, soms zelfs omhoog. Personen die zich toch ziekmelden, nemen er dan sneller 'een paar dagen verzuim bij', omdat ze de bonus toch al zijn misgelopen. Het heeft dan een averechts effect.

Uit onderzoeken blijkt verder dat een verzuimbonus of aanwezigheidspremie in het begin wel effect heeft, maar na verloop van tijd steeds minder. Alleen als de verzuimbonus goed ingericht is op kortdurend verzuim, kan het stimulerend werken.

Verzuimbonus instellen, 5 tips

Als je een verzuimbonus gaat gebruiken binnen je bedrijf, gebruik dan deze 5 tips:

 1. Probeer vooral kort verzuim aan te pakken. Werknemers die langdurig ziek zijn moeten er geen extra nadeel van krijgen.
 2. Kies voor een korte meetperiode: liever per maand of kwartaal een bonusregeling dan over een heel jaar. Dat geeft werknemers regelmatig een nieuwe kans om de bonus wel te halen.
 3. Werk met een aanwezigheidspercentage om het helemaal eerlijk te maken.
 4. Noem het liever een 'aanwezigheidspremie' dan een verzuimbonus. Dat klinkt positiever.
 5. Zet de regeling zwart op wit, bijvoorbeeld in een personeels­handboek. Zorg er in ieder geval voor dat je werknemers goed geïnformeerd worden over deze regeling.
  Ziekteverzuimverzekering personeel

  Ziekte­verzuim­verzekering

  Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een verzuim­verzekering, ontdek wat dit voor jouw onderneming kan betekenen.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests