Ontslagbrieven voorbeelden werkgevers
Ontslagbrieven voorbeelden werkgevers

Voorbeelden ontslagbrieven werkgevers

Met een ontslagbrief beëindig je op een formele manier de arbeids­overeenkomst met een werknemer. Afhankelijk van de ontslagreden heb je een bepaald soort brief nodig. Bekijk voorbeelden van ontslagbrieven voor werkgevers.

Ontslagbrieven: modellen en voorbeelden

Hieronder vind je handige links naar modellen van ontslagbrieven die op andere websites te vinden zijn. Ze geven een indruk van de inhoud van zo’n brief.

Advies advocaat of jurist

Laat je altijd adviseren door een advocaat of jurist voordat je gebruikmaakt van een van onderstaande voorbeeldbrieven. Het ontslag moet namelijk voldoen aan de voorwaarden die ervoor gelden.

Ontslagbrief algemeen

Bij een ontslag dat loopt via het UWV, moet je eerst een ontslagvergunning aanvragen. Als die is toegekend, zeg je de arbeids­overeenkomst op met inachtneming van de opzegtermijn. De opzegtermijn begint zodra de werknemer de opzegging heeft ontvangen.

Voorbeeld ontslagbrief

Tijdelijk contract niet verlengen

Een arbeids­overeenkomst voor bepaalde tijd die korter duurt dan zes maanden, stopt in principe automatisch. Om misverstanden te voorkomen, is het wel verstandig om in een brief te bevestigen dat je het contract niet wilt verlengen.

Aanzegtermijn

Bij tijdelijke contracten van zes maanden of langer moet je rekening houden met de aanzegtermijn.

Voorbeeldbrief tijdelijk contract niet verlengen

Ontslag in proeftijd

Bij een geldige proeftijd heb je de mogelijkheid om een arbeids­overeenkomst te beëindigen zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter. Bovendien hoef je geen transitievergoeding te betalen.

Het ontslag zelf kan mondeling plaatsvinden, maar het is verstandig om het ontslag tijdens de proeftijd schriftelijk te bevestigen.

Let op dat een proeftijd alleen kan staan in een tijdelijk contract voor meer dan 6 maanden of een vast contract.

Voorbeeldbrief ontslag in proeftijd

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet geef je als er sprake is van een dringende reden. Houd altijd rekening met de voorwaarden voor ontslag op staande voet en roep bij twijfel juridisch advies in. De financiële gevolgen van onterecht ontslag op staande voet zijn namelijk groot.

Voorbeeldbrief bevestiging ontslag op staande voet

Ontslagbrief versturen

Het is aan te bevelen om ontslagbrieven zowel per aangetekende als reguliere post te sturen, zodat er later geen discussie ontstaat of de brief wel ontvangen is.

Als de werknemer de aangetekende versie weigert, heeft hij altijd nog de versie via de reguliere post ontvangen.

Veelgestelde vragen over ontslag

  • Wanneer kan ik iemand ontslaan?Je kunt een werknemer ontslaan voor of tijdens zijn proeftijd, met wederzijds goedvindenvia het UWV of via de kantonrechter en op staande voet als daar goede redenen voor zijn. 
  • Wat is de opzegtermijn van iemand met een vast contract?De duur van de opzegtermijn kun je terugvinden in je cao of in de individuele arbeids­overeenkomst met je werknemer. Als er geen andere termijn is afgesproken, geldt de wettelijke opzegtermijn.
  • Hoe kan ik een ontslagbrief het beste versturen?Het is aan te bevelen om ontslagbrieven zowel per aangetekende als reguliere post te sturen, zodat er later geen discussie ontstaat of de brief wel ontvangen is.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Ondernemer worden

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests