Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Uurloon bouw cao minimumloon
Uurloon bouw cao minimumloon

Uurloon in de bouw berekenen

Hoe bepaal je het salaris van een werknemer in de bouw? En hoe bereken je het uurloon in 2024? Gebruik dit stappenplan.

Doorloop de volgende 5 stappen bij het bepalen en berekenen van een passend uurloon voor verschillende functies in de bouwsector, zoals een werkvoorbereider, timmerman, metselaar, installateur, loodgieter, schilder, stukadoor en tegelzetter.

1. Wettelijk minimumloon voor 2024

De basisregel op dit gebied is het wettelijke minimumloon. Dit bedrag verandert twee keer per jaar (op 1 januari en 1 juli), dus controleer regelmatig of je niet onder de grens komt van het minimumloon.

Ook als een jonge bouwwerknemer (tot 22 jaar) een jaartje ouder wordt, heeft hij recht op een hoger minimumloon. Dit wordt ook wel het minimumjeugdloon genoemd. Per 1 januari 2024 is er een wettelijk minimumuurloon.

In een cao kan een hoger minimumloon bepaald zijn. Zie de volgende stap.

2. Richtlijnen bouw cao

Als jouw bedrijf onder een wettelijk verplichte cao valt, moet je goed kijken welke regels er in die cao staan op het gebied van loon en minimumloon.

De meeste bouwbedrijven hebben te maken met de overkoepelende cao Bouw & Infra. Hierin is voor de verschillende functiegroepen in de bouw vastgelegd hoe hoog het loon moet zijn.

Wil je weten welke cao's er nog meer zijn in de bouwsector? Bekijk een overzicht in het artikel Cao in de bouw, hoe zit dat?

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

3. Categorie bouwwerknemer

De cao Bouw & Infra maakt onderscheid tussen bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers (UTA = Uitvoerend Technisch Administratief). Voor beide groepen is een indeling gemaakt om het loon te bepalen. Namelijk:

  • Bouwplaatswerknemers

Onder bouwplaatswerknemers vallen alle werknemers die op de bouwplaats zelf werken. De functies zijn verder ingedeeld in groepen (A t/m E). Aan bouwplaatswerknemers moet je minimaal het zogeheten 'garantieloon' betalen.

De hoogte van dit loon is afhankelijk van opleiding, ervaring, mate van leidinggeven en mate van zelfstandigheid. De actuele loontabellen voor bouwplaatswerknemers vind je in de cao Bouw & Infra.

  • UTA-werknemers

Alle werknemers die in deze categorie vallen, zijn ingedeeld in zes functieniveaus. Daaraan zijn vaste salarisschalen gekoppeld. De actuele salarisschalen voor UTA-werknemers vind je ook in de cao Bouw & Infra.

Bekijk de actuele loontabellen in de bouw per functiegroep. 

4. Hoger uurloon?

Je mag een werknemer in de meeste gevallen ook een hoger loon geven dan in de cao staat. Een hoger salaris bieden kan je veel voordeel opleveren. Je laat zien dat je goed werkgeverschap belangrijk vindt.

Door het personeels­tekort in de bouw is iets extra's bieden heel belangrijk. Met een goed uurloon zul je eerder gekwalificeerde vakmensen binnenhalen. Onderhandelen over het salaris is dus ook in de bouw mogelijk.

Betaal je een werknemer een hoger loon dan de cao voorschrijft? Dan ben je wel verplicht om de voorgeschreven periodieke loonsverhogingen door te voeren. Je mag dus niet een periodiek overslaan, ook al blijf je boven het minimumloon uit de cao.

5. Bereken uurloon bouw Uurloon bouw tabel infra

In de meeste cao's worden loontabellen met uurlonen gehanteerd. Je hoeft het uurloon dan niet zelf te berekenen. Je vindt er eenvoudig de huidige uurlonen per:

  • type werknemer (bouwplaatswerknemer of UTA-werknemer)
  • functiegroep
  • niveau (voorman, leermeester, instructeur, instroom leerling)
  • leeftijd.

Uurloon bouw berekenen?

Hoe bereken je het uurloon? Gebruik boekhoudsoftware of handige online rekentools, zoals op berekenen.nl of salaris-informatie.nl.

Wettelijk uurloon 2024

Per 1 januari 2024 is er een wettelijk minimumuurloon. Wat gaat dat betekenen voor ondernemers in de bouw? En hoe bereken je vanaf dan het maandloon? Je leest het in het artikel over uurloon berekenen.

Vragen over uurloon bouw

  • Wat is het uurloon in 2024?

    Uurloon is de beloning van een medewerker per uur. Het loon kun je uitdrukken in een bedrag per jaar (jaarloon), per maand (maandloon), per week (weekloon), per dag (dagloon) en per uur (uurloon). In 2024 is er een wettelijk minimum uurloon.

  • Hoe bepaal je het uurloon bouw?

    Hoe hoog het uurloon moet zijn is afhankelijk van het minimumloon in de bouw cao en de individuele afspraken die je met je medewerker maakt. Bij de cao horen loontabellen per functie die je moet hanteren. De bedragen kunnen elk halfjaar veranderen.

  • Wat als je onder het minimumloon betaalt?

    Als je minder dan het minimumloon in de cao betaalt, is dat onderbetaling. Je kunt dan een flinke boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Het levert je ook ontevreden personeel op en een slechte reputatie als werkgever. Dat kan je duur komen te staan tijdens een personeels­tekort.

  • Welke loonheffingen zijn er?

    Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die op het bruto salaris worden ingehouden. Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Die betaal je vervolgens aan de Belastingdienst.

  • Wie betaalt de loonbelasting?

    Jij als werkgever betaalt de loonbelasting van je personeel aan de Belastingdienst. De loonbelasting en premies gaan af van het brutoloon van je werknemers. Zij houden een nettoloon over. In feite draait iedere werknemer dus zelf op voor de loonbelasting.

  • Hoe kun je besparen op loonkosten?

    Er zijn bepaalde subsidies voor personeel waardoor je lasten lager worden. Dit worden loonkostenvoordelen genoemd, voorheen beter bekend als premiekorting of afdrachtvermindering. Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen voor ondernemers met personeel.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests