Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Taken bedrijfsarts
Taken bedrijfsarts

Taken van de bedrijfsarts, wat mag je verwachten?

8113 Wat doet een bedrijfsarts nu precies? Is de arts onafhankelijk? Welke informatie geef en krijg ik? En wat als ik het oneens ben met de arts? 5 belangrijke vragen en antwoorden over de rol van de bedrijfsarts.

Wat doet een bedrijfsarts tijdens verzuim­begeleiding?

Je werknemer meldt zich ziek. Jij geeft dit door aan de bedrijfsarts. Wat gaat hij (of zij) vervolgens doen? 5 stappen van verzuim­begeleiding:

 1. Ziekmelding beoordelen

  De bedrijfsarts beoordeelt de ziekmelding van je werknemer. Hij richt zich daarbij op het functioneren van de werknemer en niet op de klachten. Dit betekent dat de bedrijfsarts zoveel mogelijk zal kijken naar wat je werknemer nog wel kan doen, ondanks zijn beperkingen. 
 2. Beoordelen ziektebeeld

  Hij roept je werknemer regelmatig op om het ziektebeeld te beoordelen. Bijvoorbeeld tijdens een spreekuur.
 3. Voortgang bespreken re-integratie

  Hij bespreekt regelmatig met jou de voortgang van de re-integratie en adviseert je over de stappen die gezet moeten worden. Dit gebeurt vaak in de vorm van schriftelijke terugkoppelingen naar aanleiding van het laatste spreekuur waarop hij de werknemer heeft gezien.
 4. Probleemanalyse opstellen

  Als de medewerker zes weken ziek is, maakt hij een probleemanalyse.
 5. WIA-uitkering aanvragen

  Als de medewerker na twee jaar nog ziek is en een WIA-uitkering wil aanvragen maakt de bedrijfsarts een actueel oordeel waarin staat wat de mogelijkheden van de zieke werknemer zijn op het gebied van werk. 

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Is een bedrijfsarts onafhankelijk?

Ja, de bedrijfsarts is een onafhankelijke arts. Een bedrijfsarts kan zelfstandig zijn, maar ook werkzaam zijn bij een arbodienst. Je mag als ondernemer zelf kiezen welk type arts je inschakelt.

De titel bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel. Bedrijfsartsen moeten deelnemen aan verplichte nascholing en inspecties door de beroepsvereniging NVAB.

Ik ben het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts, wat kan ik doen?

Als je het niet eens bent met de bedrijfsarts is het verstandig om dat eerst met de bedrijfsarts zelf te bespreken.

Geef aan waarom je twijfelt aan zijn oordeel. Misschien denkt de bedrijfsarts dat je werknemer niet in staat is te werken in verband met ernstige rugklachten terwijl je hem wel zware boodschappen ziet tillen in de plaatselijke supermarkt. Meld dit dan bij de bedrijfsarts.

Laat een stafarts of collega bedrijfsarts meekijken

Als je er met je bedrijfsarts niet uitkomt, kun je navragen of er bij jouw arbodienst een stafarts of collega bedrijfsarts is die mee wil kijken naar de verzuim­casus van je werknemer.

Lost dat ook niets op? Dan kun je in veel gevallen bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Een arts van het UWV zal zich dan buigen over het oordeel van de bedrijfsarts.

Second opinion

 

Sinds 1 juli 2017 kun je eenvoudiger een second opinion aanvragen van een andere bedrijfsarts. Ook is er de mogelijkheid om een klacht in te dienen over een arts. Lees meer over deze regelingen in het artikel Wijzigingen Arbowet per 1 juli 2017.

Mag de bedrijfsarts contact opnemen met de huisarts of specialist van mijn zieke werknemer?

Als je werknemer ziek is en daardoor niet kan werken, is hij vaak voor zijn klachten onder behandeling in het ziekenhuis. Soms gaat hij (daarnaast) naar een fysiotherapeut of andere paramedische behandelaar.

Medische informatie opvragen

De bedrijfsarts mag alleen medische informatie bij andere artsen opvragen als je werknemer daarvoor toestemming geeft.

Dit geldt overigens ook voor de huisarts van de werknemer. Ook daarmee mag de bedrijfsarts alleen contact opnemen als de werknemer daarvoor toestemming heeft gegeven.

Welke informatie mag de bedrijfsarts mij geven?

De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of andere privé-informatie van de werknemer aan jou verstrekken.

De bedrijfsarts mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor zijn arbeid. Je mag daar dus naar vragen bij de bedrijfsarts.

Meer vragen over de bedrijfsarts

 • Wanneer heb je een bedrijfsarts nodig?Als je werknemer ziek is geef je dit binnen enkele dagen door aan je arbodienst of je zelfstandige bedrijfsarts. Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt is. Als werkgever mag je dat niet zelf beoordelen.
 • Wat is het verschil tussen een bedrijfsarts en een arbo arts?Een arbo arts is een arts met een basisopleiding. Een bedrijfsarts heeft nog een extra vierjarige opleiding gedaan op het gebied van arbeid en gezondheid.
 • Hoe vind je een goede bedrijfsarts?Er zijn twee mogelijkheden om een bedrijfsarts in te zetten. Dat kan via een arbodienst of via een maatwerkregeling, waarbij je zelf bepaalt welke zelfstandige deskundigen je inzet.
 • Wat kost een bedrijfsarts?Dat is afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met je arbodienst of zelfstandige bedrijfsarts. Voor een consult met een bedrijfsarts ben je vaak een bedrag tussen de 120 en 200 euro kwijt. Als je een verzuim­pakket van een verzekeraar hebt, is het inschakelen van een arbodienst meestal inbegrepen.

De volledige antwoorden op deze vragen krijg je in het artikel: Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe? 

Langdurig ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests