Arbo arts MKB arboarts
Arbo arts MKB arboarts

Wat doet een arbo arts?

2327 Wat is een arbo  arts? Wanneer schakel je een arbo  arts in? Wat mag je verwachten? En wat is het verschil met een bedrijfsarts? Bekijk de antwoorden en aandachtspunten voor ondernemers met personeel.

1. Wat is een arbo arts?

Een arbo arts kan helpen bij de begeleiding van een zieke werknemer. In de meeste gevallen is een arbo arts werkzaam bij een arbodienst.

Arbo arts, arbo-arts en arboarts zijn geen beschermde titels. Iedereen met een medische opleiding mag zich in principe arbo arts noemen. In veel gevallen is een arbo arts een basisarts die werkt onder toezicht van een bedrijfsarts.

De term arbo arts wordt soms in bredere zin gebruikt voor alle artsen die vanuit een arbodienst werken:; bedrijfsartsen, basisartsen en andere medici.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

2. Wanneer heb ik een arbo arts nodig?

Als je werknemer niet kan werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid neem je contact op met je arbodienst.

Je arbodienst kan advies geven en specialisten inzetten, waaronder een arbo arts.

Niet oordelen over arbeidsongeschiktheid

Een arbo arts kan medische inspecties uitvoeren, maar mag alleen doorverwijzen na goedkeuring door een erkende bedrijfsarts. Hij mag niet zelf oordelen over de arbeidsongeschiktheid van je werknemer.

Wet verbetering poortwachter

Het is belangrijk dat je de ziekmelding binnen een paar dagen aan je arbodienst doorgeeft. Houd je aan de stappen in de Wet verbetering poortwachter.

Een arbo arts helpt dus in het proces rond ziekte­verzuim van werknemers en de terugkeer op de werkvloer (re-integratie). Een arbo arts kan ook helpen bij het voorkomen van verzuim.

3. Arbo arts of bedrijfsarts, wat is het verschil?

Een arbo arts is een arts met een basisopleiding. Een bedrijfsarts heeft nog een extra vierjarige opleiding gedaan op het gebied van arbeid en gezondheid.

De titel bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel. Bedrijfsartsen moeten deelnemen aan verplichte nascholing en visitaties (controles) door de beroepsvereniging (NVAB).

Wat doet een bedrijfsarts precies? Bekijk de taken van een bedrijfsarts.

Een arbo arts kan een zelfstandige (zzp'er) zijn, maar kan ook werkzaam zijn bij een arbodienst. Zorg dat je in ieder geval een erkende specialist inzet bij ziekte­verzuim van werknemers.

4. Hoe vind ik een arbo arts?

Er zijn twee opties voor het vinden van een arbo arts:

  • Via een arbodienstJe sluit een contract af met een arbodienst. Let er wel op dat de arbodienst gecertificeerd is. Dit is verplicht volgens de wet. Hierdoor weet je dat de arbodienst de nodige medische specialiteit in huis heeft. Je kunt dit checken door te kijken op de lijst van de Stichting beheer certificatieregeling Arbodiensten (SCBA).

    Je kunt via een arbodienst niet alleen een arbo arts en bedrijfsarts toegewezen krijgen, maar ook andere arbodeskundigen als dat nodig is, zoals een arbeids- en organisatiepsycholoog, arbeidshygiënist, veiligheidskundige of arbeidsdeskundige.
  • MaatwerkregelingJe kunt ook kiezen voor een maatwerkregeling. Dan bepaal je zelf welke deskundige je inschakelt. Je kunt alleen voor een maatwerkregeling kiezen als je werknemers het daar schriftelijk mee eens zijn. Mocht je een vorm van personeels­vertegenwoordiging hebben, zoals een ondernemingsraad (OR), dan moet deze eerst instemmen met de maatwerkregeling.

Als je zelf een arbo arts of bedrijfsarts inschakelt, let er dan op dat die hij in het BIG-register staat.

Voldoe aan de Arbowet

Zorg er in alle gevallen voor dat je voldoet aan de Arbowet. Zo moeten jij en je arbodienstverlener een contract opstellen dat voldoet aan de eisen van het basiscontract Arbowet. Heb je dit niet op orde, dan kun je een boete krijgen van de Inspectie SZW.

5. Wat kost een arbo arts?

De kosten voor een arbo arts zijn afhankelijk van de afspraken met je arbodienst of de individuele arts.

  • Een abonnement bij een arbodienst kost meestal tussen de 110 en 150 euro per werknemer, per jaar. De inzet van een arbo arts is dan inbegrepen.
  • Een arbo arts los inschakelen kost vaak 120 tot 200 euro per uur.

Je kunt ook kiezen voor een verzuim­verzekering met arbodienstverlening. Daarmee bespaar je op de kosten. Je krijgt direct toegang tot een verzuim­coach en gecertificeerde arbo specialisten.

In sommige gevallen betaal je een extra vergoeding bij inzet van een arbo specialist. De exacte kosten zijn afhankelijk van het type arts of deskundige dat je nodig hebt. Vraag je arbodienst om de tarieven voor dit jaar.

Besparen op verzuim­kosten

Door op tijd een arbo arts of bedrijfsarts in te schakelen kun je flink besparen op je verzuim­kosten. Een zieke werknemer kost je al gauw anderhalf tot twee keer zijn salaris.

Zeker bij langdurige ziekte kunnen de kosten voor verzuim en re-integratie hoog oplopen. Dit is een van de grootste risico's voor ondernemers met personeel. Denk dus goed na bij het kiezen van een geschikte arbo arts.

Ziekteverzuimverzekering personeel

Ziekte­verzuim­verzekering

Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een verzuim­verzekering, ontdek wat dit voor jouw onderneming kan betekenen.

Meest gelezen

Ziektewet, hoe werkt het?

16277 De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever?

Whitepapers en online tests