Advies over personeels­risico's nodig?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Ketenregeling bij arbeidscontracten
Ketenregeling bij arbeidscontracten

Hoe werkt de ketenregeling bij arbeidscontracten?

Suzanne van Ketel Suzanne van Ketel
12 juni 2024

De ketenregeling bepaalt wanneer een tijdelijke arbeids­overeenkomst overgaat in een arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd. Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze wettelijke regeling. Arbeidsrecht-expert Suzanne van Ketel legt uit hoe de regeling werkt.

Ketenregeling en de regels bij arbeidscontracten

Wanneer je als werkgever een arbeidscontract voor bepaalde tijd sluit met een werknemer, kan je na afloop van de voor bepaalde tijd overeengekomen periode besluiten of je een zogenoemd 'vast arbeidscontract' biedt aan de werknemer of nog een keer een arbeids­overeenkomst voor bepaalde tijd. 

Wanneer je niet expliciet iets afspreekt met de werknemer na verloop van de arbeids­overeenkomst voor bepaalde tijd, dan wordt de overeenkomst geacht onder dezelfde voorwaarden te zijn voortgezet. Dit betekent dus ook voor dezelfde duur. 

Dit kan echter niet ongelimiteerd. Ook kan je niet ongelimiteerd arbeidscontracten voor bepaalde tijd aan een werknemer bieden. Op een zeker moment gaat een contract voor bepaalde tijd 'automatisch' over in een contract voor onbepaalde tijd. 

Ketenbepaling

Een arbeidscontract voor bepaalde tijd gaat over in een contract voor onbepaalde tijd als sprake is van een keten van meer dan drie tijdelijke contracten. Het vierde contract geldt dan als aangegaan voor onbepaalde tijd. 

Een contract maakt onderdeel uit van deze keten als er tussen deze tijdelijke contracten niet meer dan zes maanden verstreken is.

Met andere woorden: als er tussen 2 arbeidscontracten voor bepaalde tijd meer dan 6 maanden is verstreken, dan begint er een nieuwe periode te lopen voor het bepalen van de keten.

Een tijdelijk contract gaat ook over in een vast contract als de keten van tijdelijke contracten een periode van totaal 36 maanden heeft overschreden. Met ingang van de dag waarop die periode is verstreken, geldt het laatste contract als aangegaan voor onbepaalde tijd.

Berekenen 36 maanden

Voor het berekenen van de periode van 36 maanden tellen tussenpozen mee, behalve als deze langer zijn dan zes maanden. Ook hier geldt dat de keten opnieuw start als de pauze tussen contracten langer heeft geduurd dan zes maanden.

Lees meer over de ketenbepaling.

Opvolgend werkgeverschap

Een keten geldt in beginsel tussen een werkgever en een werknemer. Stapt een werknemer over naar een andere werkgever, dan start bij de andere werkgever een nieuwe keten. Dit is anders wanneer de nieuwe werkgever als een 'opvolgend werkgever' kan worden beschouwd. 

Van opvolgend werkgeverschap is sprake als de werknemer hetzelfde werk blijft doen (oftewel 'wanneer de werkgevers ten aanzien van de arbeid worden geacht elkaars opvolger te zijn').

Het standaardvoorbeeld is het geval waarin een uitzendkracht na zijn periode van uitzending in dienst treedt bij het bedrijf waar hij naar uitgezonden was en hetzelfde werk blijft doen. In dat geval is het bedrijf de opvolgend werkgever. Het is daarbij niet van belang of de opvolgende werkgever bekend is met de persoon en geschiktheid van de werknemer.

Uitzonderingen ketenregeling

Het is niet mogelijk om rechtsgeldig met een werknemer in overleg afspraken te maken over het afwijken van de ketenregeling Dus ook als je met een werknemer afspreekt dat een contract voor bepaalde tijd zal blijven gelden, geldt deze voor onbepaalde tijd als dit zo volgt uit de ketenregeling. 

Het kan wel zo zijn dat er in de cao die van toepassing is, ten nadele voor de werknemer wordt afgeweken van de ketenregeling. Als je als werkgever deze cao moet toepassen, dan mag je deze afwijking wel rechtsgeldig volgen. 

  • Werknemers jonger dan 18 jaar en AOW-gerechtigden

De ketenregeling is niet van toepassing op arbeids­overeenkomsten met werknemers die nog geen 18 jaar zijn en gemiddeld minder dan 12 uren per week werken. Als een werknemer gedurende een tijdelijk contract 18 jaar wordt, geldt vanaf dat moment het contract als eerste in de keten.

Voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt geldt een ruimere regeling. Met deze werknemers mag je voor een periode van maximaal 48 maanden maximaal 6 arbeids­overeenkomsten voor bepaalde tijd afsluiten. 

  • Uitzendkrachten

Voor uitzendkrachten geldt een eigen ketenregeling. Deze is opgenomen in de cao (de ABU-cao of NBBU-cao).

  • Profvoetballers

De regering heeft voor enkele bedrijfstakken bij wijze van hoge uitzondering bepaald dat daarvoor de ketenregeling niet geldt. Een voorbeeld daarvan is de professionele voetballerij.

Geheugensteuntje: 3x3x6-regel

De 3x3x6-regel is een geheugensteuntje voor de ketenregeling. De cijfers betekenen het volgende:

  1. De drie staat voor drie tijdelijke contracten, waarna het vierde contract voor onbepaalde tijd geldt.
  2. De tweede drie staat voor de periode van 36 maanden, oftewel drie jaar. Daarna wordt een reeks van tijdelijke contracten omgezet in een vast contract.
  3. De zes staat voor de maximumduur van een tussenpoos om een keten niet te verbreken.

Suzanne van Ketel

Suzanne van Ketel is advocaat en gespecialiseed in het arbeidsrecht bij Nineyards Law. Zij adviseert en procedeert in arbeidsrechtelijke kwesties zoals reorganisaties en fusies, arbeidsvoorwaarden, contracteren, het ontslag van werknemers en de positie van de statutair bestuurder. Wil je meer weten? Stuur dan een mail naar Suzanne of kijk op de website van Nineyards Law.

Whitepapers en online tests