Looneis
Looneis

FNV legt looneis van 900 euro op tafel

Iedere werkende moet volgend jaar minstens 900 euro erbij krijgen in de cao. Dat heeft de FNV geëist aan de vooravond van Prinsjesdag. Vooral mensen met lagere inkomens en middeninkomens moeten van deze looneis profiteren.

De looneis was in de afgelopen jaren steeds een percentage. De FNV stuurde vorig jaar bijvoorbeeld aan op 3 procent loonsverhoging. De vakcentrale wil in plaats daarvan ‘vaker kiezen voor centen in plaats van procenten’. Hogere en lagere inkomens moeten daardoor dichter bij elkaar komen te liggen.

Volgens de FNV leidt dit tot meer werkgelegenheid, omdat mensen als gevolg hiervan meer geld zouden uitgeven. De werkgevers zijn echter kritisch op de looneis. Zo zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW op NPO Radio 1 dat banen in sommige sectoren dan juist op de tocht komen te staan.

De looneis komt op een moment waarop onderhandelingen over nieuwe cao’s stroef verlopen. Onlangs meldde werkgeversvereniging AWVN namelijk dat het totale aantal in 2014 afgesloten cao’s ver achterblijft. Normaal gesproken gaat het rond deze tijd om 325 cao-akkoorden, terwijl de teller tot nu toe staat op 243.

Bron: FNV / NPO Radio 1 / AWVN

Meest gelezen

Dit zijn de kosten van personeel

80481 Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af.

Minimumloon, 7 vragen en antwoorden

58183 Wie hebben recht op het minimumloon? Wat is het wettelijk minimumloon (WML) op dit moment? Hoe zit het met jeugdloon? Zeven vragen en antwoorden voor werkgevers.

Whitepapers en online tests