Loonstijging in cao's
Loonstijging in cao's

Loonstijging in cao's blijft stabiel

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao’s bedroeg vorige maand ruim 1,5 procent. Dat is in lijn met de loonafspraken van de afgelopen tijd, concludeert werkgeversvereniging AWVN op basis van de meest recente cijfers.

AWVN is de grootste adviseur voor werkgevers op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Ook is zij betrokken bij het merendeel van de cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen. Met een maandelijks bericht laat zij weten hoe het ervoor staat met de cao-onderhandelingen in Nederland.

De cijfers wijzen erop dat die moeizaam verlopen. Terwijl in de eerste vier maanden van het jaar meestal zo’n 150 cao’s worden afgesloten, stond de teller eind april op 71. Eerder gaf AWVN aan dat het gesteggel bij de onderhandelingen vooral te wijten is aan de looneis van vakcentrale FNV van 3 procent.

Het blijkt volgens AWVN wel ‘goed mogelijk’ om een eenmalige uitkering af te spreken in plaats van een structurele loonsverhoging. Cao’s met een eenmalige uitkering kennen een lagere loonstijging (1,3 procent) dan die zonder (1,6 procent). Ook wordt vaak ruimte gemaakt voor hogere lonen door afspraken over zaken als productiviteitsstijging.

Bron: AWVN

Meest gelezen

Whitepapers en online tests