Werknemers met schulden, zo help je ze

Door: Robbert van Brenkelen - Expert schuldhulpverlening

31 oktober 2017
Schuldhulp personeel schulden werknemer helpen

Een werknemer met schulden kan je bedrijf tot 13.000 euro per jaar kosten. Hoe voorkom je dit? En wat kun je als werkgever doen om een werknemer met schulden te helpen? Advies van expert Robbert van Brenkelen.

Schuldhulp personeel schulden werknemer helpen

Onlangs becijferde het gezaghebbende instituut Nibud in het rapport Personeel met Schulden 2017, dat je als werkgever zwaar moet bloeden voor de schuldenproblematiek op de werkvloer. Iemand met ernstige financiële problemen blijkt vaker ziek en vraagt extra aandacht en administratieve inspanning. Daarnaast werkt diegene, doodeenvoudig, veel minder hard dan collega’s zonder schulden. In het ergste geval komt het vervolgens ook nog tot stelen en frauderen.

Schulden oplossen is een geweldige kans

Uit het Nibud-rapport blijkt dat je met effectieve schuldhulp niet alleen enorme impact kunt hebben op de sfeer en prestaties op de werkvloer. Maar óók dat je jaarlijks in potentie 13.000 euro per medewerker bespaart, wanneer zijn of haar financiële situatie niet langer problematisch of uitzichtloos is. Schuldhulp is dus behalve een sociaal goed ook een enorme financiële opkikker voor je bedrijf of organisatie.

Tragiek blijft onder de oppervlakte  

Stel je eens voor dat je zelf een schuld hebt van 40.000 euro. Dan loop je toch zeker niet juichend naar je collega of baas om dat aan de grote klok te hangen? Nee, dan wil je dat voor jezelf houden. Toch?

Bijna alle mensen met problematische schulden schamen zich zó ernstig dat ze het verzwijgen voor de werkgever. Ze gebruiken al hun energie om zo normaal mogelijk mee te doen. Maar als die energie opraakt, bestaat de kans dat de medewerker zich (vaker) ziek meldt.

Investeer in openheid en gesprekken

De slimste investering is het creëren van een bijeenkomst of het aanstellen van een persoon (liefst beide), die schulden bespreekbaar maakt. Want hoe eerder een werknemer zich bij een schuldhulpverlener meldt, hoe sneller de oplossing daar is.

Wie zich pas meldt bij het gemeenteloket als het goed mis is, krijgt in veel gemeenten te maken met een wachtlijst. En wanneer je daarna met huisuitzetting wordt bedreigd of met loonbeslag, waardoor de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden, ben je op weg om te vallen. Dan is het probleem al haast onoplosbaar.

Signalen van schuldenaars, leer ze te herkennen

Zelfs als er openheid is en vertrouwenspersonen zijn aangesteld, glippen er mensen ‘doorheen’ die zich begraven in de ontkenning van schulden. Je komt ze op het spoor door hun signalen te herkennen. Wat zijn die signalen dan precies?   

  • Stress, langere tenen dan anders, regelmatig kribbig, ruzie
  • Concentratieverlies
  • Keer op keer niet meebetalen aan cadeaus bij verjaardagen, broodjes voor de lunch (‘portemonnee vergeten’)
  • Frequent kort verzuim
  • Gedoe; even naar huis (want daar staat een deurwaarder), kan ik morgen een uurtje eerder weg? (want de bank heeft me op het matje geroepen)
  • Verandering van gedrag; ‘Neeuh, wij blijven lekker thuis deze zomer’
  • Kortaangebonden gedrag, merkbare vermoeidheid ten gevolge van slecht slapen.

Extra opletten bij levensveranderingen

Zeker loont het ook alert te zijn bij een relatiebreuk of scheiding. Juist in die cruciale momenten ontstaat vaak de kiem van (grote) financiële problemen.
Ook rouwende mensen hebben dikwijls de neiging hun financiële zaken te verwaarlozen. Extra oplettendheid in deze fases kan veel ellende voorkomen, voor je medewerker én voor jou als werkgever.

Over Robbert van Brenkelen

Robbert van Brenkelen

Robbert van Brenkelen is Business Development- & B2B manager voor Cortdaed Debt Management & Coaching. Hij helpt bedrijven en organisaties in Nederland het schuldenprobleem op de agenda te zetten, zodat de medewerkers beter presteren, minder ziek zijn en positiever in het leven staan.

31 oktober 2017

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.