Arbeidsgehandicapte werknemer
Arbeidsgehandicapte werknemer

Arbeidsgehandicapten op netvlies werkgever

Werkgevers hebben wel degelijk oog voor arbeidsgehandicapten. Zij creëren banen voor hen, zoals afgesproken in het sociaal akkoord. Dat stellen Ton Heerts van vakcentrale FNV en Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN.

Vakbond CNV Vakmensen sprak eerder zijn zorgen uit over de hoeveelheid werk voor onder meer jongere arbeidsgehandicapten. In een inventarisatie gaf zo’n 80 procent van de bedrijven aan dat zij geen werk hebben voor deze groep. Daarbij ging het om de sectoren vervoer, voeding, industrie en bouw.

Heerts stelt nu dat hij juist eerste positieve signalen ziet. Zo spraken werkgevers in de regio IJssel-Vecht af dat zij duizend extra banen creëren voor arbeidsgehandicapten. Dat doen zij bovenop de afspraken in het sociaal akkoord. De vakbondsman voegt daaraan toe dat de sociale partners nog maar net zijn begonnen.

Stok achter de deur

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde onlangs het wetsvoorstel van de Quotumwet. Deze wet treedt in werking als werkgevers eind 2015 hun eerder toegezegde banenafspraak niet zijn nagekomen. Volgens haar is dit dan ook bedoeld als stok achter de deur.

Als Klijnsma gebruikmaakt van de Quotumwet, komt er een boete van ten minste 5000 euro voor bedrijven die onvoldoende arbeidsgehandicapten aannemen. Dit bedrag wordt berekend per niet ingevulde arbeidsplaats. De regels zullen van toepassing zijn op bedrijven met 25 werknemers of meer.

Bron: Nu.nl

Meest gelezen

Whitepapers en online tests