Traplopen
Traplopen

Nemen je werknemers deze week de trap?

Het Diabetes Fonds organiseert deze week de Nationale Traploopweek. Daarbij besteden honderden bedrijven extra aandacht aan het belang van voldoende lichaamsbeweging. Hoe zit dat in jouw bedrijf?

Elke dag staan je werknemers voor een keuze. De trap of de lift? Als je werknemers stimuleert om voor het eerste te kiezen, dan maak je werk van gezonde werknemers. Met een simpele activiteit als traplopen verbranden zij in een korte tijd namelijk meer calorieën dan met joggen.

Het Diabetes Fonds zet lichaamsbeweging daarom op de agenda van Nederlandse werkgevers. Dat dit nodig is, blijkt uit onderzoek in het kader van de Nationale Traploopweek. Dat laat zien dat driekwart van de werknemers door hun werkgever niet wordt gestimuleerd om de trap te nemen.

Lekker makkelijk

Werknemers stappen om verschillende redenen liever in de lift. Van de 1140 ondervraagde werknemers zegt 41 procent bijvoorbeeld dat dit ‘lekker makkelijk’ is. Ook werkt 40 procent op een hoge verdieping en heeft 35 procent geen zin om buiten adem boven te komen.

De extra inspanning kan echter gunstige effecten hebben. Volgens het Diabetes Fonds heeft traplopen na twaalf weken al een positief effect op fitheid, gewicht en bloeddruk van werknemers. Dit in tegenstelling tot veel zitten, dat volgens de organisatie even slecht is als roken.

Traplopen stimuleren

Het Diabetes Fonds geeft voorbeelden van maatregelen om traplopen te stimuleren. Dan gaat het bijvoorbeeld om de volgende ideeën:

  • posters met teksten die stimuleren om de trap te nemen
  • kleurige pijlen of voetstappen die leiden naar de trap
  • aantrekkelijker maken van het trappenhuis

Bekijk het artikel met feiten en cijfers over traplopen voor de overige maatregelen om werknemers in beweging te krijgen.

Bron: Diabetes Fonds

Meest gelezen

Whitepapers en online tests