Advies over verzuim­risico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

PMO
PMO

PMO is een cadeautje voor je werknemer

Het Preventief medisch onderzoek (PMO) is een uitgebreide gezondheidscheck voor je medewerkers. Je bent als werkgever wettelijk verplicht om dit periodiek aan je werknemers aan te bieden. Zo werkt het.

Tijdens een PMO worden zowel de fysieke als de mentale gezondheid van een medewerker getest. Met het PMO toon je als werkgever je waardering voor je werknemers en laat je zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt.

PMO in de praktijk

Na een PMO voer ik met elke werknemer die deelneemt een persoonlijk adviesgesprek over de resultaten van het onderzoek. Hiermee maak ik echt het verschil voor een individuele werknemer. Hij of zij krijgt een spiegel én de handvatten om aan de slag te gaan met zijn eigen gezondheid en vitaliteit.

Daarom zie ik het PMO ook echt als cadeautje. Het is meer dan een wettelijke verplichting. En het levert niet alleen voordelen voor de werknemer op. Ook voor de werkgever heeft het PMO grote voordelen.

Uitgebreide gezondheidscheck

Wij kunnen de werkgever goed adviseren, door de link te leggen tussen de uitkomsten van de vragenlijsten, de fysieke onderzoeken en het bedrijf zelf.

Het bedrijf leer je namelijk goed kennen door het PMO, maar ook door te kijken naar een recent medewerkerstevredenheidsonderzoek en natuurlijk de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E).

Uiteraard is de privacy van alle deelnemers aan het onderzoek geborgd. Zo krijg je als werkgever alleen algemeen inzicht in de gezondheids- en arbeidsrisico’s binnen je organisatie. Daarmee kun je aan de slag gaan om uitval te voorkomen.

Het is ook een manier om te werken aan de betrokkenheid van je mensen en zo je goede vakmensen te behouden. Als je werknemers tevreden zijn en met plezier voor je werken, zetten ze net die stap extra.

ePMO ideaal voor het MKB

Ik kan me voorstellen dat het regelen van alle wettelijke arbozaken best een opgave kan zijn voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Daarom ben ik blij dat we het voor hen eenvoudiger kunnen maken via het elektronisch Preventief medisch onderzoek (ePMO).

De deelnemers aan een ePMO vullen een digitale vragenlijst in. Waar gewenst kunnen we ook fysieke onderzoeken doen. Als blijkt dat een werknemer risico loopt, voeren we een telefonisch adviesgesprek met diegene. Zo houd je het laagdrempelig, maar ervaren werkgever en werknemer wel de voordelen van het PMO.

Tips voor een gezond bedrijf

Veel werkgevers vinden het lastig om betrokkenheid te tonen op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Want is dat niet privé? En wat mag je wel en niet vragen volgens alle privacyregels?

Naast het aanbieden van het PMO hoeft het op de kaart zetten van gezondheid en vitaliteit niet veel te kosten en kan het wél veel opleveren.

ArboNed heeft bijvoorbeeld een beknopte, praktische gids uitgebracht met inspirerende voorbeelden van andere mkb-bedrijven, praktische tips en een handig stappenplan waarin staat hoe je het onderwerp binnen je bedrijf bespreekbaar maakt.

Mike Broxterman

Mike is sinds 2015 werkzaam bij ArboNed als Vitaliteit- en gezondheidsdeskundige. Mike is expert op het gebied van het Preventief medisch onderzoek (PMO) en adviseert werkgevers en werknemers over vitaliteit en gezondheid (duurzame inzetbaarheid).

Whitepapers en online tests