Preventief medisch onderzoek is een cadeautje voor je werknemer
Het Preventief medisch onderzoek (PMO) is een uitgebreide gezondheidscheck voor je werknemers. Je bent als werkgever wettelijk verplicht om dit periodiek aan je werknemers aan te bieden. Vitaliteits- en Gezondheidsdeskundige Rico Moorman vertelt je er meer over.
Direct naar:
Preventief medisch onderzoek (PMO) van ArboNed is een complete gezondheidscheck die je werknemers snel duidelijkheid geeft over hun mentale en fysieke gezondheid. Ze krijgen inzicht in hun gezondheid, leefstijl en gezondheidsrisico’s.
Met het PMO toon je als werkgever je waardering voor je werknemers en laat je zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt.
Preventief medisch onderzoek in de praktijk
Het startpunt voor een gezond bedrijf is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hiermee breng je als werkgever de risico's binnen jouw bedrijf in kaart, zodat je de gezondheid en veiligheid in het bedrijf kunt bevorderen.
De inhoud van het Preventief medisch onderzoek, stemmen wij af op de risico's die uit de RI&E zijn gekomen.
Het Preventief medisch onderzoek bestaat uit een online screeningsvragenlijst voor werknemers, aangevuld met een fysiek onderzoek. De vragenlijst gaat in op hoe medewerkers hun gezondheid en leefstijl zelf ervaren.
Na een Preventief medisch onderzoek voer ik met elke werknemer een persoonlijk adviesgesprek over de resultaten. Hiermee maak ik echt het verschil voor een individuele werknemer. Hij of zij krijgt een spiegel én de handvatten om aan de slag te gaan met zijn eigen gezondheid en vitaliteit.
Daarnaast is het onderzoek ook een manier om te werken aan de betrokkenheid van je personeel en zo je goede vakmensen te behouden. Als je werknemers tevreden zijn en met plezier voor je werken, zetten ze net die stap extra.
Bedrijfsspecifieke groepsrapportage
Als het traject is afgerond én er hebben 15 of meer werknemers deelgenomen, kun je kiezen voor een groepsrapportage. Je krijgt helder advies hoe jij en jouw werknemers de gezondheid kunnen verbeteren en zo het risico op uitval kunnen verminderen.
Onze vitaliteits- en gezondheidsdeskundige bespreekt het rapport met de werkgever. Indien gewenst gaat jouw bedrijf een vervolgtraject aan met onze deskundige, met de focus op een gezonde leefstijl om vitaal en met plezier aan het werk te gaan.
Vertrouwelijkheid en gegevens
Uiteraard is de privacy van alle deelnemers aan het onderzoek geborgd. Zo krijg je als werkgever alleen algemeen inzicht in de gezondheids- en arbeidsrisico’s binnen je organisatie. Daarmee kun je aan de slag gaan om uitval te voorkomen.
Voordelen van het Preventief medisch onderzoek
Het Preventief medisch onderzoek levert zowel jou als werkgever en jouw werknemers veel op. Graag zet ik de voordelen nog eens overzichtelijk voor je op een rij:
- Jouw werknemers krijgen inzicht in hun gezondheid, leefstijl en gezondheidsrisico’s
- Ze zijn zich meer bewust van het belang van een goede mentale en fysieke gezondheid
- Met het PMO voldoe je aan jouw wettelijke verplichting
- Je krijgt zicht op de oorzaken van (dreigend) verzuim, werk- en/of leefstijl gerelateerd
- ArboNed ondersteunt je bij de informatievoorziening voor jouw medewerkers
- De fysieke onderzoeken kunnen plaatsvinden in de buurt van jouw bedrijf, of naar wens bij jou op het bedrijf
- Medewerkers met een verhoogd risico krijgen een adviesgesprek met één van onze vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen
- Je krijgt een concreet advies met conclusies en aanbevelingen
- Eén van onze experts bespreekt het PMO-rapport met je.
Tips voor een gezond bedrijf
Veel werkgevers vinden het lastig om betrokkenheid te tonen op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Want is dat niet privé? En wat mag je wel en niet vragen volgens alle privacyregels?
Naast het aanbieden van het Preventief medisch onderzoek hoeft het op de kaart zetten van gezondheid en vitaliteit niet veel te kosten en kan het wél veel opleveren.
ArboNed heeft een praktische gids uitgebracht met inspirerende voorbeelden van andere MKB-bedrijven, tips en een handig stappenplan waarin staat hoe je dit onderwerp binnen je bedrijf bespreekbaar maakt: