Leidinggevende
Leidinggevende

Leidinggevenden komen anders over dan zij denken

Leidinggevenden komen op de werkvloer vaak anders over dan zij denken. Zo hebben veel werknemers een heel ander beeld van hun manier van leidinggeven. Dat blijkt uit het Nationaal Leiderschapsonderzoek.

Veel leidinggevenden schrijven zichzelf bepaalde eigenschappen toe. Uit het Nationaal Leiderschapsonderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het leeuwendeel (86 procent) zichzelf ziet als inspirator. Maar als medewerkers om hun mening wordt gevraagd, geeft slechts een op de drie aan dat hun leidinggevende inspirerend is.

Mensgerichtheid is een andere eigenschap die leidinggevenden in zichzelf herkennen. Zo beoordeelt 84 procent zichzelf als mensgericht. Maar bij de werknemers beaamt slechts 56 procent dit. Andere verschillen zijn zichtbaar als het gaat om directief leidinggeven, benaderbaar zijn en durven loslaten.

Verschillen verkleinen

Bij het onderzoek worden geen tips gegeven om de verschillen te verkleinen. Het kan echter helpen om vaker in gesprek te gaan met je werknemers, bijvoorbeeld tijdens functioneringsgesprekken. Hierdoor weet je hoe je manier van leidinggeven overkomt en kun je de samenwerking verbeteren.

Het Nationaal Leiderschapsonderzoek werd uitgevoerd door de redactie van Management Team, communicatieadviesbureau Winkelman & Van Hessen en leiderschapsinstituut De Baak. Dit jaar deden aan het onderzoek bijna 550 leidinggevenden en ruim honderd medewerkers mee.

Bron: Management Team

Meest gelezen

Whitepapers en online tests