Maatregelen nodig voor kleinbedrijf

25 juni 2014
Kleinbedrijf

Het kleinbedrijf is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Om deze niet te laten haperen, is onder meer aangepaste regelgeving nodig. Dat staat in een rapport van consultancybureau McKinsey en het ministerie van Economische Zaken.

Kleinbedrijf

In het recente rapport wordt een werkgever gerekend tot het kleinbedrijf als hij 1 tot 50 werknemers in dienst heeft. Dergelijke bedrijven zijn goed voor bijna een derde van de private werkgelegenheid. In het kleinbedrijf staan echter veel banen onder druk, omdat een groot deel van deze bedrijven in zwaar weer zit.

McKinsey stelt daarom maatregelen voor om het ondernemingsklimaat voor het kleinbedrijf te verbeteren. Het gaat om maatregelen op het gebied van financiering, ondernemersvaardigheden en wet- en regelgeving. Het is de bedoeling dat de overheid, financiële instellingen en belangenorganisaties ermee aan de slag gaan.

Aangepaste regelgeving

Enkele maatregelen in het rapport richten zich op financiering. Zo zouden meer financieringsbronnen beschikbaar moeten zijn voor ondernemers in het kleinbedrijf, zodat zij niet alleen afhankelijk zijn van banken. Dan gaat het bijvoorbeeld om initiatieven als Qredits, dat krediet en coaching biedt aan startende ondernemers.

Daarnaast moet volgens de opstellers van het rapport worden gekeken naar aangepaste wet- en regelgeving, met name op het gebied van personeel. Ondernemers zouden de huidige regels namelijk als belemmerend ervaren. Daardoor hebben zij minder snel de ambitie om mensen aan te nemen dan ondernemers in vergelijkbare landen.

Bron: Rijksoverheid.nl

25 juni 2014

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.