Kleinbedrijf
Kleinbedrijf

Maatregelen nodig voor kleinbedrijf

Het kleinbedrijf is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Om deze niet te laten haperen, is onder meer aangepaste regelgeving nodig. Dat staat in een rapport van consultancybureau McKinsey en het ministerie van Economische Zaken.

In het recente rapport wordt een werkgever gerekend tot het kleinbedrijf als hij 1 tot 50 werknemers in dienst heeft. Dergelijke bedrijven zijn goed voor bijna een derde van de private werkgelegenheid. In het kleinbedrijf staan echter veel banen onder druk, omdat een groot deel van deze bedrijven in zwaar weer zit.

McKinsey stelt daarom maatregelen voor om het ondernemingsklimaat voor het kleinbedrijf te verbeteren. Het gaat om maatregelen op het gebied van financiering, ondernemersvaardigheden en wet- en regelgeving. Het is de bedoeling dat de overheid, financiële instellingen en belangenorganisaties ermee aan de slag gaan.

Aangepaste regelgeving

Enkele maatregelen in het rapport richten zich op financiering. Zo zouden meer financieringsbronnen beschikbaar moeten zijn voor ondernemers in het kleinbedrijf, zodat zij niet alleen afhankelijk zijn van banken. Dan gaat het bijvoorbeeld om initiatieven als Qredits, dat krediet en coaching biedt aan startende ondernemers.

Daarnaast moet volgens de opstellers van het rapport worden gekeken naar aangepaste wet- en regelgeving, met name op het gebied van personeel. Ondernemers zouden de huidige regels namelijk als belemmerend ervaren. Daardoor hebben zij minder snel de ambitie om mensen aan te nemen dan ondernemers in vergelijkbare landen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Nieuwe wetten op 1 juli 2020

Op 1 juli 2020 zijn er een aantal wetswijzigingen in Nederland. Welke nieuwe wetten en regels zijn van belang voor ondernemers met personeel?

Whitepapers en online tests