5 valkuilen bij selectiegesprekken

- bijgewerkt op 08 december 2016
Selectiegesprek voeren

Een goed selectiegesprek verhoogt de kans op het aannemen van de juiste persoon. Door je bewust te zijn van enkele veelvoorkomende valkuilen, kom je tot een beter oordeel over de sollicitant. Wat zijn de valkuilen bij selectiegesprekken?

Selectiegesprek voeren

1. Te veel afgaan op de eerste indruk

Tijdens veel selectiegesprekken is een belangrijke rol weggelegd voor de eerste indruk. Het is de vraag of dat altijd terecht is. Een slap handje tijdens de kennismaking hoeft namelijk niets te zeggen over de geschiktheid van een sollicitant. Het is daarom verstandig om je definitieve oordeel uit te stellen tot na het gesprek.

2. Uitgaan van vooroordelen en stereotypen

Hardnekkige vooroordelen en stereotypen (bijvoorbeeld over oudere werknemers) zorgen ervoor dat je de capaciteiten van een sollicitant niet goed kunt inschatten. Als gevolg daarvan verhinder je dat de juiste persoon op de juiste plek terechtkomt. Door je bewust te zijn van deze vooroordelen en stereotypen, voorkom je dat ze onbewust een rol spelen tijdens het selectiegesprek.

Krijg grip op personeelskosten

Lees het gratis whitepaper met daarin:

  • De waarde van personeel
  • Personeelskosten op een rij
  • 5 manieren om te besparen

Download whitepaper

3. Te veel waarde hechten aan één positief aspect

Wanneer je aan één positieve eigenschap van de sollicitant te veel waarde hecht, spreken we van het halo-effect. Stel je bijvoorbeeld voor dat een sollicitant cum laude is afgestudeerd. Op basis van het halo-effect ga je ervan uit dat het met de rest wel goed zit. Als een stralenkrans (halo) straalt deze positieve eigenschap uit over de andere eigenschappen. Daardoor raak je ‘blind’ voor de negatieve aspecten.

4. Te veel waarde hechten aan één negatief aspect

Het is ook mogelijk dat je aan één negatief aspect te veel waarde hecht. In dat geval spreken we van het horneffect (denk hierbij aan duivelshoorntjes). Hierbij gaat het om het tegenovergestelde van het halo-effect. Iemand heeft bijvoorbeeld een ‘gat’ in zijn curriculum vitae, wat kan – maar niet hoeft – te duiden op eerder disfunctioneren. Vervolgens kijk je op basis van deze veronderstelling minder goed naar de positieve eigenschappen van de sollicitant.

5. Vooral oordelen rond het gemiddelde

Sommige mensen hebben de neiging om steeds rond het gemiddelde te oordelen. Daardoor is er nauwelijks sprake van positieve of negatieve uitschieters. Meestal zie je deze beoordelingsfout wanneer van tevoren geen duidelijke beoordelingscriteria zijn opgesteld. Als gevolg hiervan scoort iedere kandidaat ‘aardig’, omdat niet duidelijk is waarop de beoordelaar moet letten.

Tips om objectiever te oordelen

De bovenstaande lijst van valkuilen is niet uitputtend. Er bestaan namelijk vele andere fouten die ervoor zorgen dat je minder objectief oordeelt. Veel van deze fouten voorkom je met de volgende tips:

1. Stel objectieve beoordelingscriteria op

Stel aan de hand van het functieprofiel een lijst van objectieve beoordelingscriteria op. Die zet je vervolgens op een beoordelingsformulier. Tijdens het selectiegesprek geef je op het formulier aan in hoeverre de sollicitant hieraan voldoet. Als je steeds hetzelfde formulier gebruikt, kun je de kandidaten beter met elkaar vergelijken.

2. Bereid je goed voor

Het is belangrijk om je van tevoren goed te verdiepen in de achtergrond van de sollicitant. Lees de motivatiebrief en het cv kritisch door en bedenk vooraf welke vragen je moet stellen om een volledige indruk te krijgen. Ook kun je referenties opvragen bij de sollicitant en deze (met zijn goedkeuring) natrekken. Daardoor is het mogelijk om je oordeel te baseren op betere informatie.

3. Voer het gesprek niet alleen

Het is altijd aan te raden om collega’s bij het selectiegesprek te betrekken, niet het minst omdat zij straks met de nieuwe collega moeten samenwerken. Ondersteuning van een P&O-deskundige komt van pas als je weinig deskundigheid in huis hebt op het gebied van werving en selectie. Daarmee verklein je de kans dat je de verkeerde persoon aanneemt aanzienlijk.

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

- bijgewerkt op 08 december 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.