Stappenplan aanmelden werkgever Belastingdienst

30 augustus 2013
Aanmelden werkgever Belastingdienst

Als werkgever moet je loonheffingen inhouden op het salaris van je medewerkers. Met deze verplichting krijg je te maken zodra je voor het eerst iemand in dienst neemt. Hoe laat je de Belastingdienst weten dat je werkgever wordt?

Aanmelden werkgever Belastingdienst

Bij de start van je onderneming

Neem je bij de start van je onderneming iemand in dienst? Dan geef je dit aan tijdens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Die instantie meldt je vervolgens ook aan bij de Belastingdienst.

Je gaat als volgt te werk:

1. Inschrijving Handelsregister

Na de inschrijving van je bedrijf bij de KvK, wordt je onderneming toegevoegd aan het Handelsregister. Doorloop de stappen, afhankeleijk van de gekozen rechtsvorm, zoals een eenmanszaak of vof. 

Klaar voor (meer) personeel?

Beantwoord tien vragen met ja of nee. En zie meteen of je klaar bent voor (meer) personeel. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

2. Formulier Belastingdienst invullen

Vul ook twee formulieren in waarmee je de Belastingdienst laat weten dat je een onderneming start en personeel in dienst neemt. Het gaat om de volgende formulieren: Voorbereiding Gemeenschappelijke Inschrijving en Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever.

3. Meewerkende kinderen opgeven

Gebruik bij meewerkende kinderen het formulier Melding Loonheffingen Werkgever van meewerkende kinderen. De Belastingdienst beschouwt dit in sommige gevallen als een bijzondere arbeidsrelatie, in welk geval je gebruik mag maken van een vereenvoudigde regeling voor de loonbelasting. Dan hoef je bijvoorbeeld maar een keer per jaar loonheffingen aan te geven.

4. Afspraak bij KvK inplannen

Plan een afspraak in bij de Kamer van Koophandel. De ingevulde formulieren neem je mee naar die afspraak. Ter plekke maak je de inschrijving in orde.

5. Loonheffingennummer ontvangen

Wacht tot je per post een loonheffingennummer ontvangt van de Belastingdienst. Dit heb je nodig om aangifte te doen voor de loonheffingen. Daarnaast ontvang je een aangiftebrief met het tijdvak waarin je aangifte doet (vier weken of een maand).

6. Premies afdragen

Je ontvangt ook nog een brief over de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Dat is een premie die iedere werkgever aan het UWV afdraagt voor de Wet Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW). De hoogte ervan is afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidsrisico binnen je bedrijf. Je betaalt een lagere premie als je eigenrisicodrager wordt.

Let op

Stap 1 t/m 4 wijken af als je een besloten vennootschap (bv) met personeel opricht. Bij deze rechtsvorm schrijft de notaris je in bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra administratie, organisatie en kosten. Je wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Maar daar komt veel bij kijken. Een verzuimverzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Op een later moment personeel aannemen

Heb je al een onderneming en neem je voor het eerst iemand in dienst? Dan geef je dit met een speciaal formulier door aan de Belastingdienst.

Je gaat als volgt te werk:

1. Formulier Belastingdienst invullen

Laat de Belastingdienst weten dat je personeel in dienst neemt. Daarvoor gebruik je het formulier Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever.

2. Meewerkende kinderen opgeven

Gebruik bij meewerkende kinderen het formulier Melding Loonheffingen Werkgever van meewerkende kinderen. De Belastingdienst beschouwt dit in sommige gevallen als een bijzondere arbeidsrelatie, in welk geval je gebruik mag maken van een vereenvoudigde regeling voor de loonbelasting. Dan hoef je bijvoorbeeld maar een keer per jaar loonheffingen aan te geven.

3. Loonheffingennummer ontvangen

Wacht tot je per post een loonheffingennummer ontvangt van de Belastingdienst. Dit heb je nodig om aangifte te doen voor de loonheffingen. Daarnaast ontvang je een aangiftebrief met het tijdvak waarin je aangifte doet (vier weken of een maand).

4. Premies afdragen

Je ontvangt ook nog een brief over de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Dat is een premie die iedere werkgever aan het UWV afdraagt voor de Wet Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW). De hoogte ervan is afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidsrisico binnen je bedrijf. Je betaalt een lagere premie als je eigenrisicodrager wordt.

Let op

Zodra je bent aangemeld als werkgever, moet je op tijd aangifte doen voor de loonheffingen. Deze verplichting geldt ook als je nog niemand in dienst hebt.

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

30 augustus 2013

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.