Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling
Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling

Gerichte vrijstellingen in de werkkostenregeling

De werkkostenregeling kent een aantal gerichte vrijstellingen. Dit zijn vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers die niet belast zijn. Wat moet je hier als werkgever over weten?

Het doel van de werkkostenregeling (WKR) is om de bestaande regels te vereenvoudigen. Dat lijkt een geslaagde operatie te zijn, omdat op dit moment nog maar sprake is van één regeling voor vergoedingen en verstrekkingen. Binnen de werkkostenregeling behoort alles wat je aan een personeels­lid verstrekt of vergoedt tot het loon.

Sommige vergoedingen en verstrekkingen gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Dit zijn de zogenaamde gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen.

Hoogte vrije ruimte 2024:
1,92 procent over de 1e 400.000 euro van de totale loonsom van je werknemers
1,18 procent over het bedrag boven de 400.000 euro

Bij de gerichte vrijstellingen gaat het bijvoorbeeld om zakelijke reiskosten, tijdelijke verblijfskosten en kosten van maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter. 

Deze vrijstellingen bestonden al onder de oude regelingen en zijn grotendeels overgenomen in de werkkostenregeling. Wil je meer lezen over de werkkostenregeling? Lees 10 vragen + antwoorden over de werkkostenregeling.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Voorwaarden gerichte vrijstellingen

De gerichte vrijstellingen vallen buiten de vrije ruimte. Dit is het percentage van het totale fiscale loon dat je mag besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Het voordeel voor jou als ondernemer is dat de vrijstellingen niet ten koste hiervan gaan, maar daarvoor gelden wel enkele voorwaarden.

De Belastingdienst noemt op haar website twee voorwaarden:

  1. In de eerste plaats moet je de vergoedingen of verstrekkingen aanwijzen als eindheffingsloon. Bijvoorbeeld door ze in je administratie als zodanig op te nemen. Doe je dit niet, dan wordt het als loon gezien voor je werknemer.
  2. Daarnaast moeten ze passen binnen de normen die de fiscus hiervoor hanteert.

Normen voor iedere vrijstelling

De Belastingdienst geeft een handig overzicht van gerichte vrijstellingen in het Handboek Loonheffingen voor 2023, hoofdstuk 22. Daar wordt ook verder ingegaan op de normen die voor iedere vrijstelling gelden.

Je leest hier bijvoorbeeld dat je voor zakelijke reizen met eigen vervoer in 2024 maximaal 0,23 euro kunt vergoeden.

Normen gerichte vrijstellingen

Noodzakelijkheidscriterium

Sinds 1 januari 2015 bevat het lijstje met vrijstellingen ook gereedschappen, computers, communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur. Dit betekent overigens niet dat je die zomaar kunt vergoeden of verstrekken. Zij moeten namelijk voldoen aan het zogenaamde noodzakelijkheidscriterium.

Deze goederen kun je belastingvrij geven als je deze nodig vindt voor het werk van je personeel. Het privégebruik is dan niet meer van belang.

Vaste vergoeding werkkostenregeling

Het is in de werkkostenregeling verder nog steeds mogelijk om bij gerichte vrijstellingen gebruik te maken van een vaste vergoeding (paragraaf 4.6.1).

Werkgevers geven die bijvoorbeeld aan hun personeel, omdat dit voor beide partijen minder rompslomp oplevert. Werknemers hoeven de kosten dan niet allemaal bij jou te declareren.

Onderzoek werkelijke kosten

De Belastingdienst stelt hiervoor onder meer als eis dat je onderzoek doet naar de werkelijke kosten. Deze voorwaarde geldt overigens alleen bij nieuwe vaste vergoedingen. Je hoeft in de regel niet opnieuw onderzoek te doen bij vergoedingen die je al had voordat je de werkkostenregeling ging toepassen.

Bron: Belastingdienst

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Whitepapers en online tests