Lager nettoloon werknemers vanaf april

06 april 2016
Nettoloon

In januari was het al aangekondigd en nu is het een feit. Vanaf april houden veel werknemers een lager nettoloon over dan in de afgelopen drie maanden. Dat meldt salarisverwerker ADP in een persbericht.

Nettoloon

Met ingang van januari zijn een aantal belastingtarieven veranderd. Hierdoor gingen de meeste werknemers erop vooruit. Maar omdat de Eerste Kamer pas eind 2015 heeft ingestemd met het Belastingplan 2016, waren in januari nog niet alle gevolgen voor de loonberekening bekend.

Volgens het persbericht vindt daarom nu een correctie plaats. Die houdt in dat werknemers vanaf 1 april meer loonbelasting betalen. Afhankelijk van het salaris scheelt dat voor hen 3 tot 10 euro per maand. Toch verdienen veel werknemers na aftrek van de belasting nog steeds meer dan in 2015.

Terugwerkende kracht

Werknemers met een bruto maandinkomen tot 1750 euro (in de eerste belastingschijf) zullen geen verschil zien. Maar voor de tweede en derde schijf wordt het belastingtarief verhoogd van 40,20 naar 40,40 procent.

De aanpassing van het belastingtarief gebeurt met terugwerkende kracht. Medewerkers hebben in de eerste drie maanden van dit jaar in principe dus te weinig belasting betaald. Om naheffingen te voorkomen, verrekent de Belastingdienst dit bedrag over de resterende maanden van 2016.

Vragen werknemers

Veranderingen op het loonstrookje kunnen leiden tot vragen bij werknemers. Volgens ADP doen bedrijven er daarom goed aan om hun medewerkers in april op de hoogte te brengen van de veranderingen. Met een korte uitleg kunnen zij al veel vragen en dus werk voorkomen.

Bron: ADP

06 april 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.