Nettoloon
Nettoloon

Lager nettoloon werknemers vanaf april

In januari was het al aangekondigd en nu is het een feit. Vanaf april houden veel werknemers een lager nettoloon over dan in de afgelopen drie maanden. Dat meldt salarisverwerker ADP in een persbericht.

Met ingang van januari zijn een aantal belastingtarieven veranderd. Hierdoor gingen de meeste werknemers erop vooruit. Maar omdat de Eerste Kamer pas eind 2015 heeft ingestemd met het Belastingplan 2016, waren in januari nog niet alle gevolgen voor de loonberekening bekend.

Volgens het persbericht vindt daarom nu een correctie plaats. Die houdt in dat werknemers vanaf 1 april meer loonbelasting betalen. Afhankelijk van het salaris scheelt dat voor hen 3 tot 10 euro per maand. Toch verdienen veel werknemers na aftrek van de belasting nog steeds meer dan in 2015.

Terugwerkende kracht

Werknemers met een bruto maandinkomen tot 1750 euro (in de eerste belastingschijf) zullen geen verschil zien. Maar voor de tweede en derde schijf wordt het belastingtarief verhoogd van 40,20 naar 40,40 procent.

De aanpassing van het belastingtarief gebeurt met terugwerkende kracht. Medewerkers hebben in de eerste drie maanden van dit jaar in principe dus te weinig belasting betaald. Om naheffingen te voorkomen, verrekent de Belastingdienst dit bedrag over de resterende maanden van 2016.

Vragen werknemers

Veranderingen op het loonstrookje kunnen leiden tot vragen bij werknemers. Volgens ADP doen bedrijven er daarom goed aan om hun medewerkers in april op de hoogte te brengen van de veranderingen. Met een korte uitleg kunnen zij al veel vragen en dus werk voorkomen.

Bron: ADP

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Whitepapers en online tests