Schuldpreventie personeel, pas op bij rouwen en trouwen

Hoe vreugdevol is de dag dat je werknemer trouwt of een kind krijgt? Prachtig! Maar pas op voor de gebakken peren na zo'n grote levensgebeurtenis. Tips om problematische schulden te voorkomen bij je werknemers. 

Jij, als werkgever zorgt dat je een mooi cadeau meebrengt, proost een glaasje mee, toost met een beschuitje en prijst de blozende wangetjes van de pasgeborene. Daarna ga je weer over tot de orde van de dag.

Voor de ondernemer die financiële gezondheid van zijn mensen belangrijk vindt zijn dit soort feestelijke momenten cruciaal. Vaak zien we dat nieuwe moeders minder gaan werken of er een tijd mee stoppen. Prima, dat is een vrije keuze. Maar past men het bestedingspatroon ook aan? Vaak niet, of te laat. En dat, terwijl een kind verzorgen ook niet kosteloos is. Dat gaat dan mis.

Er zijn mensen die een huwelijk zo belangrijk vinden dat ze zich er mateloos voor in de schulden steken. Ze maken er een magnifieke show van, omdat het zo hoort in bepaalde kringen. Ook als ze eigenlijk niet zoveel geld hebben. Dure kleding, een dure auto voor twee dagen, heel veel eters. De bruid in een speciale trouwjurk. Ja, hèhè. Maar ook nog een jurk voor ervoor en eentje voor de avond. Één jurk is niet genoeg. Drie! Want ja, zo hoort dat.

Trots en schaamte

Nu kun je als werkgever een hoop niet doen. Je kunt moeilijk zo’n huwelijksfeest gaan bederven door vragen te stellen over het uitgavepatroon. En de luxe babyshower met champagne en cadeautjes voor de gasten onverstandig noemen waar je medewerker bijstaat, dat doe je niet. Je wilt niemand krenken en gunt mensen rondom dergelijke dagen ook hun trots.

Wat kun je wel doen?

  1. Zorg voor een bedrijfscultuur waarin schulden en goed financieel beheer (sparen voor later, sparen voor de studie van de kinderen, sparen voor je-kan-niet-weten, sparen voor een auto, vakantie enzovoort) bespreekbaar zijn en ondersteund worden. Denk aan een Financieel Spreekuur en af en toe een workshop over dergelijke onderwerpen.
  2. Maak van het halfjaarlijks functioneringsgesprek gebruik om altijd, bij iedereen een check te doen op gebied van privé-financiën - zie de vragenset onderaan dit artikel.
  3. Als er loonbeslag gelegd wordt, bespreek dat dan direct met de werknemer en laat hen contact opnemen met de betreffende deurwaarder. Als daar geen betalingsregeling uitkomt die de beslaglegging voorkomt, stuur de werknemer dan altijd door naar professionele schuldhulpverlening.

Met deze simpele ingrepen voorkom je dat werknemers met schulden je 13.000 euro per jaar gaan kosten.

Rouwen

Houd ook een scherp oog in het zeil bij medewerkers die met traumatisch verlies te maken krijgen. Bij deze mensen zien we vaak gebeuren dat ze zichzelf financieel verwaarlozen. De gevolgen zijn buitengewoon ernstig en triest; na de rouw komt de schuldsanering of een faillissement.

Nog een belangrijke tip: Als mensen te maken krijgen met overlijden van familie met problematische schulden moeten ze erg oppassen wat ze doen of laten omtrent de erfenis. Lees daarover het artikel Hoe voorkom je het zuiver aanvaarden van een erfenis?

Vragenset schuldpreventie werknemers

Ga op tijd in gesprek met je werknemer om problematische schulden te voorkomen. Gebruik de volgende 12 vragen die je samen kunt beantwoorden. Je werknemer is niet verplicht om de vragen te beantwoorden. Maak vooral duidelijk dat je hem wilt helpen bij het oplossen van financiële problemen. 

  1. Heb je in het afgelopen jaar een of meer keren de hypotheek/huur of de ziektekosten­verzekering te laat of niet betaald?
  2. Heb je (behalve tijdens vakanties) de post wel eens langer dan een week ongeopend gelaten?
  3. Ben je het overzicht kwijt in je administratie, kosten en inkomsten?
  4. Is er sprake geweest van bank- of loonbeslag?
  5. Heb je een lening gevraagd bij mij of een andere werkgever?
     
  6. Is er in het afgelopen jaar een voorschot op loon, vakantiegeld of dertiende maand gevraagd?
  7. Gebeurt het meer dan drie keer per jaar dat een automatische betaling wordt teruggestort of gestorneerd?
  8. Stond je in het afgelopen jaar (soms) rood aan het eind van de maand?
  9. Lukte het afgelopen jaar om te sparen voor als er iets duurs zoals een wasmachine stuk gaat?
  10. Heb je het afgelopen jaar geld geleend van familie, vrienden of collega’s?
  11. Slaap je weleens slecht door de financiële zorgen?
  12. Gebeurt het wel eens dat je je nerveus voelt als je thuis de deurbel hoort?

Score en acties bepalen:

Vraag 1 t/m 5

  • 1 of meer keer een JA? Schakel zo snel mogelijk professionele hulp in voor een inschatting van de risico’s.

Overige vragen:

  • 1 keer JA kan, maar pak het betreffende onderwerp op met de werknemer.
  • 2 keer JA? Er is sprake van een probleem, maar je bent er op tijd bij als er nu begeleiding op maat komt.
  • 3 keer JA of meer? Schakel zo snel mogelijk professionele hulp in. Het is een problematische situatie of het wordt er spoedig een.

Robbert van Brenkelen

Robbert van Brenkelen is Business Development- & B2B manager voor Cortdaed Debt Management & Coaching, een moderne schuldhulpverlener met ruim 1100 betalende cliënten en 50 werknemers. In deze functie werkt hij samen met topmensen op HR-gebied om bij de grote bedrijven en organisaties in Nederland het schuldenprobleem op de agenda te zetten, zodat de medewerkers beter presteren, minder ziek zijn en positiever in het leven staan.
Robbert heeft meer dan dertig jaar ervaring als ondernemer en manager.
Contact: robbert@cortdaed.nl, 06-107 235 93.

Whitepapers en online tests