Groei MKB Personeel
Groei MKB Personeel

Omzet MKB groeit harder dan personeel

Ondernemers in Nederland zijn positief over het vervolg van 2018. Werkgevers in het MKB verwachten massaal een stijging van de omzet. Ook personele groei wordt verwacht, maar iets voorzichtiger.

Dit blijkt uit de Hr Marktmonitor, waaraan ruim 2000 werkgevers en 2300 werknemers aan meewerkten.

MKB positiever over omzet dan grootbedrijf

Van de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) verwacht 67 procent een groei van de omzet. Werkgevers in het grootbedrijf zijn iets voorzichtiger, 53 procent van hen verwacht een omzetstijging. 25 procent van het MKB denkt dat de omzet stabiel blijft, voor het grootbedrijf is dit 23 procent.

Groei personeel minder snel

Ondanks de goede economische vooruitzichten, blijft de personele groei in 2018 nog achter. Minder dan de helft (48%) van het MKB denkt dat het aantal werknemers toeneemt dit jaar. Van het grootbedrijf verwacht 37 procent een groei in het aantal werknemers (fte). 

Bonus: persoonlijke rapport

Test: Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel. 

Krapte arbeidsmarkt en automatisering

Bedrijven denken dus de omzetgroei te realiseren zonder evenredige groei van hun personeels­bestand. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt, zoals in de horeca. Ook automatisering en robotisering nemen binnen bedrijven steeds vaker de taken over van personeel.

Goed personeel vinden

De juiste werknemers vinden wordt dus lastiger. Talenten en ervaren vakmensen kunnen steeds vaker kiezen uit banen bij veel bedrijven. Zorg dat jouw bedrijf opvalt. Ook als klein bedrijf kun je het verschil maken en goede werknemers aantrekken. Hoe? Benut de tips in het artikel Goed personeel vinden in het MKB, 5 tips. Via dat artikel vind je ook specifieke tips voor jouw branche.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests