Nieuwe ontslagrecht
Nieuwe ontslagrecht

Advocaten kritisch over nieuwe ontslagrecht

Een groep arbeidsrechtadvocaten is uiterst kritisch over het nieuwe ontslagrecht. Zij hebben daarom een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer. Die buigt zich vandaag over het wetsvoorstel waarmee dit wordt geregeld.

De Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) hield onlangs een symposium over de Wet werk en zekerheid. In dit wetsvoorstel staan belangrijke wijzigingen van het ontslagrecht. Die zijn onder meer het gevolg van de afspraken in het sociaal akkoord tussen werkgevers en vakbonden.

Een van de wijzigingen is het introduceren van de opzegging met schriftelijke instemming. Deze nieuwe vorm van ontslag lijkt op ontslag met wederzijds goedvinden. Daarbij vraagt de werkgever eerst aan de werknemer of hij instemt met het ontslag. Nadat de werknemer hiermee heeft ingestemd, kan hij nog veertien dagen op zijn beslissing terugkomen.

Minder advocaatkosten

Volgens werkgeversvoorman Bernard Wientjes, ook aanwezig op het symposium, moeten de nieuwe regels leiden tot minder advocaatkosten. Werkgevers zouden hierdoor minder vaak naar de kantonrechter hoeven te stappen. In overleg met de werknemer bereiken zij namelijk overeenstemming over het ontslag, waarbij ze een vaste transitievergoeding betalen.

De arbeidsrechtsadvocaten zijn bezorgd over de uitwerking hiervan in de praktijk. Van hen geeft een meerderheid aan dat de nieuwe regels het ontslagrecht juist ingewikkelder maken en het zou nauwelijks gaan om een versoepeling van het ontslagrecht. Ook maken zij zich zorgen over het tempo waarin het wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt geloodst.

Meest gelezen

Wet betaald ouderschapsverlof

Wat staat er in de Wet betaald ouderschapsverlof? Wanneer voldoe je aan de regels? Wat betekent het voor je werknemers en voor jou als werkgever? Bekijk de antwoorden en een uitleg over ouderschapsverlof in 2024.

Cao verplicht in 4 gevallen

De kans is groot dat jouw onderneming ook gebonden is aan een cao. In welke gevallen is een cao verplicht? Ga na of de cao verplicht is en voorkom hoge claims van werknemers.

Wat houdt goed werkgeverschap in?

De wet verplicht bedrijven zich als 'goed werkgever' te gedragen. Daarbij spelen 6 beginselen een belangrijke rol. Wat houden deze beginselen in en hoe werken ze in de praktijk?

Whitepapers en online tests