Groei verwachting MKB 2022 personeel
Groei verwachting MKB 2022 personeel

Kwart ondernemers verwacht 'ongekende groei' in 2022

Bedrijven in Nederland hebben uiteenlopende verwachtingen in 2022. Eenderde van de ondernemers met personeel wil 'steady doorgaan', ruim een kwart wil vooral 'overleven', terwijl precies 25 procent juist 'ongekende groei' verwacht.

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 789 ondernemers en leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf (MKB) in januari 2022. 

Onzekerheid versus optimisme

De onzekerheid door de afgelopen coronajaren zorgt voor gemixte verwachtingen. 16 procent van de ondernemers durft zelfs helemaal niets meer te verwachten en zegt 'ik zie het wel'.

Vooral voor bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zoals in de horeca en evenementenbranche, zal vooruitkijken lastig zijn. Zeker als de NOW-steun wegvalt.

Flinke groei verwacht

Toch durft precies een kwart van de ondernemers te zeggen dat zij juist 'ongekende groei' verwachten. Dit optimisme kenmerkt ondernemers en in bepaalde branches zijn de vooruitzichten ook rooskleurig.

De mentaliteit van do or die blijkt ook uit een persoonlijke reactie van een ondernemer op deze poll. Ze schrijft: 'Bij de poll mis ik een keuzemogelijkheid voor de verwachtingen voor 2022, namelijk: door het plafond heen knallen en giga omzet maken, of het lukt niet en dan zinken.'

Uitslag poll prognose MKB 2022

Prognose MKB 2022

Tips voor een succesvol 2022

Vijf aanraders om er een succesvol jaar van te maken:

  1. Maak je voornemens waar. Werk met een personeels­plan voor 2022.
  2. Sta niet stil. Benut deze 7 oplossingen voor je personeels­tekort.
  3. Voorkom arbeidsconflicten en gedoe. Houd je aan de nieuwe wetten in 2022.
  4. Zorg dat je bedrijf verder kan na een tegenvaller. Regel de juiste verzekeringen voor je onderneming.
  5. Verbeter jezelf als ondernemer en maak je bedrijf klaar voor groei. Gebruik deze checklist.

gratis ondernemersnieuws

Gratis nieuws voor ondernemers

Bomvol tips over wat jij moet weten over personeel. Al meer dan 19.000 ondernemers gingen je voor.

Meest gelezen

Wat is pre-employment screening?

De verkeerde persoon aannemen, dat wil je niet. Het kan zelfs grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Hoe verklein je de kans op een tragische mismatch? Zorg voor een goede pre-employment screening. Ontdek hoe het werkt, inclusief een voorbeeld.

Nieuwe werknemer in dienst, zo regel je het

Een nieuwe werknemer in dienst nemen is vaak spannend. Hoe ga je te werk? Wat moet je precies regelen bij de indiensttreding? Van de sollicitatieprocedure tot het contract, de werkplek en het inwerken. Bekijk dit overzicht voor ondernemers.

Tewerkstellingsvergunning, wanneer is die nodig?

Als je een werknemer uit het buitenland inzet voor jouw bedrijf, heb je soms een tewerkstellingsvergunning nodig. Wat is dat precies? En in welke gevallen heb je zo'n werkvergunning nodig? Lees meer over de aanvraag en de voorwaarden.

Formulier SFB-inventarisatie

In dit artikel kun je gratis het formulier SFB-inventarisatie downloaden in een Word-bestand. De brief is in te leveren op de eerste dag van de derde maand van de dienstbetrekking. Dit in verband met het verkrijgen van de no-riskpolis en het benutten van het loonkostenvoordeel.

Whitepapers en online tests