Verzekeringen per type onderneming
Verzekeringen per type onderneming

Verzekeringen voor je onderneming, dit moet je weten

Of je nu een eenmanszaak, bv, nv of vof hebt, jouw onderneming loopt bepaalde risico's. Versterk je bedrijf daarom met de juiste verzekeringen. Maar wat heeft jouw bedrijf nodig? Bekijk een overzicht van verzekeringen per type onderneming.

Verzekeringen onderneming

Welke verzekeringen zijn nuttig voor jouw onderneming? Dat hangt volledig af van het soort bedrijf dat je hebt. Er zijn namelijk allerlei soorten verzekeringen voor allerlei soorten bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld een onderscheid maken per rechtsvorm.

Verschillende rechtsvormen onderneming

Bekende rechtsvormen van ondernemingen zijn:

  • Eenmanszaak
  • Besloten vennootschap (bv)
  • Naamloze vennootschap (nv)
  • Vennootschap onder firma (vof)
  • Commanditaire vennootschap (cv)
  • Maatschap
  • Vereniging
  • Stichting

Welke rechtsvorm past het beste bij jouw situatie? Bekijk de video hieronder van de KvK over de voor- en nadelen van verschillende rechtsvormen. Ondernemers vertellen welke keuze zij hebben gemaakt en waarom:

Onderneming verzekeren

De rechtsvorm die je kiest, zegt nog niet alles over de verzekeringen die je nodig hebt. Dat hangt met name af van je bedrijfsactiviteiten, de branche waarin je actief bent en hoeveel werknemers je hebt.

Verzekeringen eenmanszaak

De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak als rechtsvorm. En dat geldt niet alleen voor zzp'ers. De term eenmanszaak verwijst namelijk niet naar het aantal mensen dat bij jou werkzaam is. Die laat alleen zien dat je zonder businesspartner bent ingeschreven bij de KvK.

Een eenmanszaak met personeel kan dus ook. Je kunt zelfs onbeperkt werknemers aannemen.

Welke verzekeringen heeft een eenmanszaak nodig?

Een eenmanszaak, met of zonder personeel, heeft te maken met allerlei bedrijfsrisico's. Die risico's kun je beperken of volledig afdekken met de juiste verzekeringen.

Wil je bijvoorbeeld zeker zijn van je eigen inkomen, ook als je ziek wordt of een ongeluk krijgt? Dan is een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) heel belangrijk. Hiermee regel je een maandelijkse uitkering als je zelf niet (volledig) kunt werken. Vanaf 2024 is een AOV voor eenmanszaken mogelijk verplicht.

Hoeveel inkomen heb jij als je niet kunt werken?

Gebruik de inkomensindicator. Aan de hand van 9 vragen zie je wat het verschil in inkomen zal zijn als je een arbeidsongeschiktheids­verzekering hebt of niet.

Als je ook personeel in dienst hebt, is het slim je te beschermen tegen de grootste risico's rond personeel. Je kunt te maken krijgen met hoge verzuim­kosten door langdurige ziekte van een werknemer of een flinke schadeclaim door fouten van jouw personeel.

Sluit bij het aannemen van personeel direct de nodige personeels­verzekeringen af. Daarmee bescherm je je eenmanszaak tegen de belangrijkste risico's van het werkgeverschap.

Als je een eigen pand hebt, is het slim ook daar de nodige verzekeringen voor af te sluiten. Je wil natuurlijk niet dat je bedrijf in rook opgaat. Wat heb je nodig?

Denk aan een verzekering voor je bedrijfspand (bedrijfsgebouwen­verzekering) en je kostbare spullen (inventaris/goederen­verzekering) in combinatie met een verzekering voor je misgelopen omzet (bedrijfsschade­verzekering). Dan weet je zeker dat je door kunt na een brand, inbraak of waterschade.

Verzekeringen BV

Een andere veelgekozen rechtsvorm is de besloten vennootschap, beter bekend als BV. Een belangrijk kenmerk van de bv is dat je als ondernemer in principe niet zelf aansprakelijk bent. 

Bij een eventueel faillissement kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op jouw privévermogen en dat van andere bestuurders van de bv. Behalve als er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Betekent dit dat je geen aansprakelijkheids­verzekering nodig hebt? Nee. Dit staat daar compleet los van. Je bedrijf kan nog steeds aansprakelijk worden gesteld voor allerlei fouten. En natuurlijk wil je je BV daar goed tegen beschermen. Verzekeringen voor je BV zijn overigens niet verplicht, je bepaalt zelf welke bedrijfsrisico’s je kunt nemen en dragen.

Welke verzekeringen zijn er voor een BV?

Afhankelijk van de activiteiten van je bv kun je kiezen voor verschillende bedrijfs­verzekeringen. Om je bedrijf te verzekeren tegen aansprakelijkheid kun je de volgende verzekeringen afsluiten:

Wil je meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid voor een bv? Lees het artikel Wanneer is je MKB-bedrijf aansprakelijk?

In sommige gevallen heb je ook juridische hulp nodig. Bijvoorbeeld bij conflicten met je werknemers over arbeidsvoorwaarden of met de gemeente over een vergunning. Met een rechtsbijstand­verzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij zakelijke conflicten.

Verder heeft een bv met personeel vaak een verzuim­verzekering nodig voor de loondoorbetaling bij ziekte. Je bent namelijk verplicht een werknemer twee jaar lang loon door te betalen als hij ziek is.

Daarnaast is een collectieve ongevallen­verzekering nuttig om jou en je werknemers te compenseren na een bedrijfsongeluk. En zo zijn er nog veel meer nuttige verzekeringen voor bv's. Hieronder lees je meer over de opties voor jouw bedrijf en de afwegingen die daarbij komen kijken.

Verzekeringen voor ondernemers Verzekeringen onderneming eenmanszaak

Er is veel te kiezen. En maar goed ook. Want bepaalde risico's wil je als ondernemer echt niet zelf lopen. Naast verzekeringen voor bedrijven en personeel heb je ook persoonlijke verzekeringen voor ondernemers.

Risico afwegen

Het is belangrijk je risico's eerst goed in kaart te brengen. Een verzekerings­adviseur kan je daarbij helpen. Die is goed op de hoogte van de mogelijke gevaren en kan je advies geven over hoe je ze beperkt en voorkomt.

Meer verzekeringen voor ondernemers

Weet jij welke ondernemers­verzekeringen, personeels­verzekeringen en bedrijfs­verzekeringen nuttig kunnen zijn voor jou? Zo zijn er ook nog specifieke verzekeringen per branche of bedrijfsactiviteit. Wat dacht je van een elektronica­verzekering, zakenreis­verzekering of bestelauto­verzekering?

Welke verzekeringen zijn er allemaal? Bekijk een handig overzicht van verzekeringen voor ondernemers.

Verzekeringen per branche

Uiteindelijk gaat het erom welke verzekeringen bij jouw unieke situatie passen. Als je een horecazaak hebt loop je andere risico's dan als je onderneemt in de bouw of persoonlijke dienstverlening. Zelfs binnen een branche kunnen er grote verschillen zijn.

Verzekeringspakket voor jouw branche

Veel verzekeraars bieden een pakket met verzekeringen voor ondernemingen. Dan worden de belangrijkste verzekeringen voor bepaalde bedrijven gecombineerd. Vraag hiernaar bij je verzekeraar.

Het is slim om een pakket te kiezen voor jouw branche. Je hebt bijvoorbeeld een verzekeringspakket voor ondernemers in de volgende branches:

Een verzekeringspakket heeft verschillende voordelen. De verzekeringen zijn op elkaar afgestemd, waardoor je geen gaten of juist een overlap hebt in je dekking. Vaak krijg je ook een aantrekkelijke korting. Dit scheelt soms wel 10 procent in de premiekosten.

Top 5 in jouw branche

Welke verzekeringen zijn populair in jouw branche? Bekijk de top 5 per branche en ga aan de slag met je eigen risico-checklist. Download het gratis whitepaper.

Kosten MKB verzekeringen

Heb je een selectie gemaakt van interessante verzekeringen? Dan wil je natuurlijk ook weten wat het je gaat kosten. Het is belangrijk om de kosten van verzekeringen voor jouw bedrijf in kaart te brengen. Vraag je af:

  • Welke premie ga ik betalen?
  • Weegt dat op tegen het risico dat ik ermee afdekt?
  • Zou ik het risico (deels) zelf kunnen dragen?

Voorbeeldberekening kosten aansprakelijkheids­verzekering (AVB)

Om een indicatie te krijgen van de kosten van een AVB kun je het volgende rekenvoorbeeld gebruiken. Een eenmanszaak die een adviesbureau heeft kiest bijvoorbeeld voor geen eigen risico. Wat zijn dan de kosten per maand?

Verzekerd bedrag per jaar:2.500.000 euro
Omzet bureau per jaar:400.000 euro
Premiekosten per maand:circa 13,80 euro

Voorbeeldberekening kosten beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV)

Om een indicatie te krijgen van de kosten van een BAV kun je het volgende rekenvoorbeeld gebruiken. Een adviesbureau kiest bijvoorbeeld voor een eigen risico van 750 euro per jaar. Wat zijn dan de kosten per maand?

Verzekerd bedrag per aanspraak:500.000 euro
Omzet kantoor per jaar:450.000 euro
Premiekosten per maand:circa 65 euro

Wil je meer rekenvoorbeelden bekijken voor de belangrijkste verzekeringen voor bedrijven? Ontdek wat verzekeringen kosten.

Een flinke schadeclaim kan zelfs tot een faillissement leiden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Wil je meer weten over de voordelen? Dat vertellen we je in deze video:

Offerte verzekeringen onderneming

Wil je weten wat de premiekosten zijn voor jouw situatie? Dan kun je een offerte aanvragen bij een verzekerings­adviseur in jouw regio.

Polis en premie vergelijken

Het is belangrijk om de inhoud en de prijs van bedrijfs­verzekeringen goed te vergelijken. De polis (wat is er verzekerd?) en de premie (wat betaal je?) kunnen sterk verschillen per aanbieder. Let daarbij niet alleen op de prijs.

Je wil natuurlijk wel een goede dekking hebben. Als je bijvoorbeeld een AOV afsluit, dan is het belangrijk om te weten wanneer je precies een uitkering krijgt. Is dit ook het geval bij psychische oorzaken, zoals een burn-out? Als het je een keer overkomt, wil je niet met lege handen staan.

Verzekeringen MKB vergelijken

Hoe kun je de inhoud en prijzen afwegen? Lees meer over Verzekeringen vergelijken.

Mathijn Slomp, van Slomp en de Graaf financieel adviseurs uit Zwolle: 'Als ondernemer weet je zelf het beste wat de risico’s zijn in je bedrijf. Een adviseur kan je helpen de risico’s op een rij te zetten en ze op een procesmatige manier aan te pakken. Dat is een vak apart. Polissen en voorwaarden vergelijken is niet eenvoudig.'

Een verzekerings­adviseur kan je helpen bij een goede vergelijking van verzekeringen voor je onderneming. De adviseur kan voor jou de meest passende oplossingen op een rij zetten. Daarmee kun je flink wat geld besparen. Bekijk de video:

Vragen over verzekeringen onderneming

  • Welke verzekeringen voor een onderneming zijn er?

    Er zijn veel verzekeringen voor ondernemingen. Denk aan een aansprakelijkheids­verzekering en een bedrijfsschade­verzekering. Daarnaast heb je ook nog allerlei personeels­verzekeringen, zoals een verzuim­verzekering. En ondernemers­verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Bekijk een overzicht van bedrijfs­verzekeringen.

  •  

    Wat kost een verzekering voor mijn onderneming?

    De kosten van een verzekering voor je onderneming zijn afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, de risico's die je loopt en de dekking die je kiest. Het is slim om voor meerdere verzekeringen een offerte aan te vragen op basis van jouw behoeften. Bekijk een indicatie van de kosten van bedrijfs­verzekeringen.

  • Hoe kan ik verzekeringen in het MKB vergelijken?

    Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de premie, de dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekerings­adviseur in voor een goede vergelijking van verzekeringen en advies op maat.

  • Hoe bespaar ik op verzekeringen voor mijn onderneming?

    Je kunt besparen op de kosten van ondernemers­verzekeringen door ze slim te combineren. Zo krijg je tot 10 procent korting als je een verzekeringspakket afsluit bij één aanbieder. Ook kun je besparen door alleen te verzekeren wat je echt nodig hebt. Daarnaast kun je soms profiteren van belastingvoordeel. De premie voor een AOV is bijvoorbeeld fiscaal aftrekbaar.

  • Wat is een eenmanszaak?

    Een eenmanszaak is een onderneming met één eigenaar. Bij de start van je bedrijf kun je kiezen voor deze rechtsvorm. Veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) doen dat. Als je een businesspartner als mede-eigenaar hebt, mag je niet kiezen voor een eenmanszaak. Je kunt dan bijvoorbeeld een vereniging onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv) oprichten.

  • Hoe kun je bedrijfsrisico’s herkennen en beperken?

    In het gratis whitepaper 'Welke verzekeringen heb ik nodig als ondernemer' vink je an welke risico’s jij al verzekerd hebt. Daarna kun je eenvoudig zien met welke risico’s je nog aan de slag moet. Verder lees je hoe je ook die kunt afdekken met bedrijfs­verzekeringen.

Vrij baan voor je bedrijf

Vrij baan voor je bedrijf

Als ondernemer droom je van succes en wil je je bedrijf laten groeien. Een adviseur kan je helpen om jouw bedrijfsrisico's te beperken, zodat jij je kunt focussen op je droom.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer loopt het risico op een forse inkomensdaling. Als werkgever kun je dit voor je personeel voorkomen met een collectieve WIA-verzekering.

Whitepapers en online tests