Werkwijze bij loonbeslag vereenvoudigd

30 december 2015
Loonbeslag

Bij privéschulden kan beslag worden gelegd op het loon van een werknemer. Die houdt daardoor soms te weinig geld over om van te leven. Het kabinet gaat de werkwijze bij loonbeslag daarom vereenvoudigen.

Loonbeslag

Financiële problemen van een werknemer kunnen leiden tot loonbeslag. Een deurwaarder of invorderingsambtenaar klopt dan bij je aan om beslag te leggen op het loon. Zij moeten daarbij rekening houden met de beslagvrije voet, het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd.

Volgens het kabinet gaat het ‘regelmatig’ fout bij de berekening van de beslagvrije voet. Zo zou de berekening van dit bedrag ingewikkeld en ondoorzichtig zijn en het schuldeisers vaak niet lukken om de juiste informatie te verkrijgen. De kans bestaat dat de werknemer hierdoor nog maar moeilijk kan rondkomen.

In een nieuw voorstel wordt de werkwijze bij loonbeslag vereenvoudigd. Zo wordt de berekening van de beslagvrije voet minder ingewikkeld. Ook gaat op 1 januari 2016 een landelijk beslagregister van start. Dit geeft gerechtsdeurwaarders inzicht in alle beslagen die zijn gelegd op het loon van een werknemer.

Bron: SZW

30 december 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.