Werkstress
Werkstress

Drie op de vijf werknemers ervaren werkstress

Drie op de vijf werknemers hebben afgelopen jaar werkstress ervaren. Ongeveer een vijfde is hierdoor ziek geworden of uitgevallen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Het onderzoek werd in september en oktober uitgevoerd onder 1509 leidinggevenden en 1519 werknemers. De aanleiding was de Check je werkstress week van 4 tot en met 6 november. De activiteiten tijdens deze week moeten mensen bewust maken van werkstress en dit bespreekbaar maken op de werkvloer.

Het benoemen van werkstress blijkt een heikel punt. Werknemers en leidinggevenden vinden dit belangrijk voor het voorkomen ervan, maar doen het in de praktijk vaak niet. Zo heeft bijna de helft van de werknemers spanningen op het werk afgelopen jaar niet aangekaart bij zijn leidinggevende.

Werknemers met een tijdelijk of flexibel contract zijn op dit vlak terughoudender. Zij bespreken werkstress minder vaak dan vaste werknemers. Daarbij geeft twee vijfde aan dat ze bang zijn dat dit gevolgen heeft voor hun baan. Ook vreest een vijfde dat dit meespeelt bij hun beoordeling.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests