Zieke werknemer
Zieke werknemer

Griep belangrijkste reden voor verzuim

Griep of verkoudheid is in alle leeftijdsgroepen de meest genoemde reden voor verzuim van personeel. Bij ouderen zijn vaker dan bij jongeren ook langdurige aandoeningen de reden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Oudere werknemers hebben vaker te maken met aandoeningen die een hoog ziekte­verzuim kennen, zoals hart- en vaatziekten en rug-, nek- en gewrichtsklachten. Als je langdurige aandoeningen buiten beschouwing laat, verschilt het ziekte­verzuim echter weinig naar leeftijd.

Bij werknemers die wel een langdurige aandoening hebben, loopt het verzuim flink op met de leeftijd. Dit hangt samen met het type aandoening dat oudere werknemers hebben. Het gemiddelde verzuim als gevolg van deze aandoeningen ligt hoger dan bij jongeren.

Minder zieke werknemers? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

Ziekte­verzuim­percentage

Het door werknemers gerapporteerde ziekte­verzuim­percentage lag in 2013 op 4,0 procent. Dit betekent dat werknemers van elke honderd werkdagen er gemiddeld vier niet aan het werk waren vanwege ziekte.

Over het geheel genomen loopt het ziekte­verzuim­percentage op met de leeftijd. Zo bedroeg onder 15- tot 25-jarigen het ziekte­verzuim 2,3 procent en onder 25- tot 35-jarigen 3,4 procent. Het ziekte­verzuim was met 5,8 procent het hoogst onder 55- tot 65-jarigen.

Bron: CBS

Meest gelezen

Whitepapers en online tests