Verzuim daalt in 2013
Verzuim daalt in 2013

Verzuim blijft dalen

Werknemers zijn in 2013 minder vaak en minder lang ziek. Dat lijkt goed nieuws voor werkgevers. Maar door de crisis moet hetzelfde werk met minder personeel gedaan worden, waardoor stress op de loer ligt, stelt bedrijfsarts Corné Roelen.

Het ziekte­verzuim is gedaald tot 3,8 procent in de eerste helft van 2013. In 2012 noteerde ArboNed nog een verzuimpercentage van 4,1 procent. Daarnaast is het percentage werknemers dat aangeeft weleens ziek naar het werk te gaan, gestegen van 56 procent in 2012 naar 66 procent in het eerste halfjaar van 2013. Deze wending van de verzuimcijfers blijkt uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim een miljoen werknemers.

Ziek aan het werk

Van de mensen die aangeven weleens ziek naar het werk te gaan, wil het merendeel gewoon graag zijn werk blijven doen. Slechts 9 procent zegt bang te zijn voor de gevolgen – zoals mogelijk baanverlies - en gaat om die reden werken terwijl ze ziek zijn. ‘Dat percentage is overigens wel toegenomen’, signaleert Dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed. ‘In 2010 gaf 6 procent van de werknemers aan bang te zijn dat hun baan op de tocht staat als ze lang of regelmatig verzuimen.’

Hoe verlaag je verzuim? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

Het percentage mensen dat aangeeft ziek naar het werk te gaan, omdat anders niemand het werk overneemt, is gestegen van 15 procent in 2010 naar 25 procent in 2013. Daarin schuilt ook een mogelijke verklaring waarom de gemiddelde verzuimduur is gedaald van 23 dagen in 2012 naar 21 dagen in het eerste half jaar van 2013. Mensen gaan kennelijk sneller weer aan het werk, omdat anders het werk blijft liggen en achterstanden ontstaan.

Verzuimoorzaken

In de verzuimoorzaken ziet ArboNed weinig verschuivingen: 37 procent van het langdurig verzuim wordt veroorzaakt door klachten van spieren en gewrichten, 32 procent door overige lichamelijke klachten en 31 procent door psychische klachten. Werknemers die zich ziekmelden vanwege psychische klachten zijn langer ziek (174 dagen) dan werknemers die wegens lichamelijke klachten niet kunnen werken (166 dagen).

Psychisch verzuim komt vaker voor bij vrouwen (38 procent) dan bij mannen (26 procent) en in meer dan 70 procent van de gevallen is stress de oorzaak. ‘Door economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren zijn bedrijven gaan reorganiseren en hebben veel mensen hun baan verloren. Daardoor moet hetzelfde werk met minder personeel gedaan worden. Werknemers ervaren hierdoor een hogere werkdruk en hebben minder het gevoel dat ze hun eigen werk kunnen organiseren. Stress in het werk ontstaat als je de controle over je werk dreigt te verliezen’, verklaart Roelen.

Kosten van een behandeling

Werknemers ervaren ook de financiële druk van de recessie en maken zich zorgen over hun persoonlijke situatie. ‘Mensen hebben minder geld te besteden’, merkt Roelen in zijn werk als bedrijfsarts. ‘Ze zoeken soms niet de hulp die ze nodig hebben, omdat ze de eigen bijdrage voor de behandeling van psychische klachten niet kunnen missen. Natuurlijk hebben mensen een eigen verantwoordelijkheid om te werken aan hun herstel. Maar als ze een noodzakelijke behandeling niet kunnen betalen, overleg ik met de werkgever over de kosten. Werkgevers zijn weliswaar geen zorgverzekeraars, maar niets doen lost het verzuim niet op. En langdurig verzuim kost een werkgever vaak meer geld dan een behandeling.’

Verzuimoplossingen zijn erop gericht om het verzuim binnen je bedrijf optimaal te begeleiden en terug te dringen. Lees er meer over op de website van De Goudse of neem contact op met je adviseur. Hij ondersteunt je graag om te kijken wat in jouw situatie het beste is. Heb je geen adviseur? Dan vind je er eenvoudig een door het invullen van je postcodecijfers bij 'Vind een adviseur' aan de rechterkant.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ArboNed. ArboNed is een dienstverlener die zich richt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers, waardoor het verzuim binnen bedrijven en instellingen wordt verlaagd.

 

Meest gelezen

Whitepapers en online tests