Loonsancties ziek personeel
Loonsancties ziek personeel

Loonsancties bij ziekte­verzuim personeel

Rondom de re-integratie van een langdurig zieke werknemer kun je te maken krijgen met loonsancties. Jij als werkgever kunt bijvoorbeeld een loonsanctie krijgen van het UWV. Zo werkt het.

Loonsancties UWV

Als je zieke werknemer na twee jaar verzuim niet kan werken, vraagt hij een WIA-uitkering aan bij het UWV. Het UWV beoordeelt dan de re-integratie inspanningen van de werkgever en van je zieke werknemer.

Als het UWV vindt dat de re-integratie niet goed is verlopen, krijg jij als werkgever een loonsanctie. Dit gebeurt best vaak.

Geen WIA-uitkering voor werknemer

De loonsanctie betekent dat een extra jaar loon doorbetaald moet worden aan de werknemer en dat de werknemer geen WIA-uitkering krijgt. 

Een loonsanctie van het UWV is een sanctie voor de werkgever omdat je niet genoeg gedaan hebt aan re-integratie. Je moet dan het loon maximaal nog een jaar doorbetalen aan je werknemer, het dienstverband kan niet beëindigd worden.

Welke loonsancties kun je krijgen van het UWV?

Het UWV kan jou een administratieve loonsanctie opleggen of een inhoudelijke loonsanctie.

1. Administratieve loonsanctie

Een administratieve loonsanctie krijg je als het re-integratiedossiers (RIV) niet compleet is aangeleverd, bijvoorbeeld omdat er stukken ontbreken of als de aanvraag onvolledig of te laat is gedaan.

Zodra je de ontbrekende stukken aanlevert, wordt de loonsanctie opgeheven en de WIA-aanvraag in behandeling genomen.

2. Inhoudelijke loonsanctie

Bij een inhoudelijke loonsanctie is het UWV van mening dat er re-integratiekansen zijn gemist. Het UWV toetst op 4 criteria:

  1. Is de werknemer naar vermogen aan het werk?
  2. Zo nee, zijn de re-integratie inspanningen voldoende?
  3. Zo nee, was hiervoor een deugdelijke grond?
  4. Zo nee, is het mogelijk om het te kort te repareren?

Je kunt deze inhoudelijke loonsanctie ook krijgen als je te snel of ten onrechte de conclusie trekt dat iemand niet meer kan werken bij jouw bedrijf (het eerste spoor) en daarom gezocht moet worden naar ander werk bij een andere werkgever (tweede spoor).

Conclusie goed onderbouwen

Deze conclusie moet je dus goed onderbouwen en alle mogelijkheden tot werkhervatting onderzoeken.

Wanneer deze conclusie onderbouwd is, maar vervolgens niet direct actie wordt ondernomen om een tweede spoor in te zetten, of wanneer het tweede spoor niet voldoende is gericht op werkhervatting elders, kan dat ook leiden tot een loonsanctie. Dit is de meest voorkomende reden dat er een loonsanctie wordt opgelegd.

Bedrijfsart ziet geen mogelijkheden voor re-integratie

Een loonsanctie kan ook opgelegd worden als je bedrijfsarts medisch gezien geen mogelijkheden meer ziet voor re-integratie, maar de verzekeringsarts van het UWV daar anders over denkt.

Zorg dus dat je altijd kritisch kijkt naar het oordeel van je bedrijfsarts. En stel gerichte vragen aan de bedrijfarts indien er onduidelijkheden zijn over het advies.

Loonsanctie omdat werknemer niet goed meewerkt aan re-integratie

Een derde reden om een inhoudelijke loonsanctie te krijgen, is als een werknemer niet goed heeft meegewerkt aan zijn re-integratie.

Van de werkgever wordt verwacht dat hij er alles aan doet om werknemer te beweging, met als uiterste dat er een loonsanctie wordt opgelegd.

Als de werkgever dit onvoldoende of niet heeft gedaan, kan er een loonsanctie worden opgelegd.

Tips om loonsancties te voorkomen of bekorten

Op het oordeel van de bedrijfsarts, moet je altijd kritisch zijn. Ook als er maar kleine mogelijkheden zijn op werkhervatting, moet je iets doen in het kader van re-integratie. Daar ben jij als werkgever verantwoordelijk voor.

Dit geldt ook voor de begeleiding door andere partijen die je inzet, zoals voor een tweede spoortraject. Wees altijd kritisch op het handelen van een betrokken partij. Een paar tips:

  • Vraag bij twijfel een deskundigenoordeel aan bij het UWV.
  • Om je bij de re-integratie te laten adviseren en sancties te voorkomen, kun je ook op zoek gaan naar een goede casemanager. Je hebt casemanagers die ‘Poortwachter-proof’ werken. Dat betekent onder andere dat ze loonsancties proberen te voorkomen. Hieraan kan een garantie verbonden zijn waarbij je een eventuele sanctie niet zelf hoeft te betalen, als de adviezen van de casemanager zijn opgevolgd. Vraag bij je arbodienst of je verzekeraar of je zo’n casemanager kunt krijgen en of dit binnen je verzuim­verzekering valt.
  • Je kunt als werkgever bezwaar aantekenen tegen de sanctie van het UWV. Let op de termijn van 6 weken waarbinnen het bezwaar bij het UWV moet zijn ingediend. Het is verstandig om een jurist in te schakelen die meekijkt naar de slagingskans en je kan helpen om een goed bezwaar in te dienen.
  • Als je de tekortkoming oplost waarvoor het UWV de sanctie oplegde, kun je bij het UWV een verzoek indienen om de sanctie te bekorten. Het UWV geeft hier binnen 3 weken een reactie op. Wanneer je verzoek wordt ingewilligd, wordt de sanctie 6 weken later opgeheven.

Loonsanctie voor je werknemer

Naast loonsancties aan jou vanuit het UWV, moet jij in sommige gevallen ook een loonsanctie opleggen aan je werknemer. Dit doe je wanneer hij onvoldoende meewerkt aan de re-integratie. Lees meer hierover in het artikel Loonsanctie voor je zieke werknemer.

Medisch advies bedrijfsarts leidend

Volgens een wetsvoorstel wordt het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de toets op het re-integratieverslag door het UWV.

Loonsancties op basis van 'medisch verschil van inzicht' tussen de bedrijfsarts en verzekeringsarts is dan niet meer mogelijk. Werkgevers lopen hierdoor minder risico om een loonsanctie opgelegd te krijgen. Lees meer over Loondoorbetaling zieke werknemer.

Kiona Dolmans

Kiona Dolmans heeft uitgebreide ervaring als Senior Verzuim­Coach. Ze adviseert en begeleidt werkgevers bij preventie, verzuim en re-integratievraagstukken voor De Goudse. Haar expertise ligt in het begeleiden van werkgevers bij complexe en actuele verzuim- en re-integratievraagstukken, evenals het voorkomen van verzuim. 

Whitepapers en online tests