Werken in de zomer
Werken in de zomer

Zo houd je werknemers productief in de zomer

135 De zomer biedt naast het aangename weer ook de nodige afleidingen. Het is mogelijk dat het werk daardoor op een lager pitje komt te staan. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers productief blijven?

Plan alvast vooruit

Een vakantieplanning is vaak een lastige puzzel. Zo is het mogelijk dat meerdere werknemers rond dezelfde tijd op vakantie willen. Daarbij moet je rekening houden met de regels rondom vakantiedagen. Het loont de moeite om deze planning op een vroeg moment op te stellen. Dit helpt je werknemers bij het kiezen van de beste reisperiode. Tegelijk kun jij je personeel optimaal inzetten en, als dat nodig is, op tijd vakantiekrachten aantrekken.

Maak duidelijke afspraken

De zaken gaan in de zomer natuurlijk gewoon door. Misschien dat de telefoon wat minder vaak rinkelt, maar er moet nog steeds werk worden verzet. Maak met de achterblijvende werknemers daarom goede afspraken over het werk dat zij in de vakantieperiode zullen oppakken. Dit zorgt ervoor dat zij ook in een rustige periode gefocust blijven op de juiste taken. Vergeet daarbij niet om ook afspraken te maken over zaken als (telefonische) bereikbaarheid.

Ga op zoek naar vakantieklusjes

In ieder bedrijf vind je klusjes die op de plank zijn blijven liggen. Het gaat bijvoorbeeld om werkzaamheden die niet urgent maar wel belangrijk zijn. In de vakantieperiode ontstaat vaak wat meer ruimte om die klusjes op te pakken. Je werknemers kunnen bijvoorbeeld eindelijk aan de slag met het archiveren van bestanden of het opruimen van het magazijn. Je kunt eventueel een lijst met vakantieklusjes opstellen en die vervolgens verdelen.

Personeel aannemen ja of nee

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Zorg voor een gezond klimaat

Het is voor niemand een pretje om te werken in de warmte. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de productiviteit achteruit kan gaan als het te warm wordt op de werkvloer. Ook is het mogelijk dat dit een nadelig effect heeft op de gezondheid van je werknemers. Als werkgever ben je verplicht om die situatie te voorkomen. Je kunt tal van maatregelen treffen voor een gezond klimaat, zoals voldoende ventilatie of het plaatsen van zonwering.

Leg je werknemers in de watten

Veel werknemers zullen op een zomerse dag liever buiten zijn dan op kantoor. Dat zal helemaal het geval zijn als het kwik stijgt tot boven de dertig graden. Dat hoeft natuurlijk niet te verhinderen dat je het ook binnen zo aangenaam mogelijk kunt maken. Leg je werknemers bijvoorbeeld in de watten met vers fruit en (gezonde) verkoelende drankjes. Dit levert alle vocht en vitaminen die zij nodig hebben voor het leveren van goede prestaties.

Stimuleer het opnemen van vakantie

Vakanties en productiviteit lijken elkaar uit te sluiten. Als een van je werknemers in een hangmat ligt op een tropisch strand, komt van werk immers weinig terecht. Toch zijn vakanties belangrijk om de productiviteit van je personeel op peil te houden. Zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit dat vakanties van groot belang zijn voor het herstellen van de dagelijkse werkstress. Een korte vakantie in eigen land kan er al voor zorgen dat je werknemers daarna weer helemaal opgeladen zijn.

Luid samen de zomer in

In de komende weken gaan miljoenen Nederlanders eropuit. Voordat deze uittocht begint, kun je samen de zomer inluiden. Bijvoorbeeld door een personeels­bijeenkomst te organiseren met als afsluiting een barbecue. Tijdens deze bijeenkomst vier je de successen van de afgelopen periode en bespreek je de plannen voor de rest van het jaar. Daarmee creëer je een positieve sfeer waarin je werknemers het beste uit zichzelf kunnen halen. Ook weten zij dan wat hen te doen staat voor de rest van het jaar.

zakelijke dienstverlener ondernemer risico

Zakelijke dienstverlener

Een beroepsfout kan je een fikse schadeclaim opleveren. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

8 tips voor een goede taakverdeling
Een goede taakverdeling houdt rekening met de kwaliteiten en wensen van je medewerkers. Daarmee kunnen zij niet alleen efficiënter werken, maar ook het werkplezier vergroten. Acht manieren om het werk beter te verdelen.

Whitepapers en online tests