Nieuwe baan
Nieuwe baan

Helft werknemers wil nieuwe baan

Veel Nederlandse werknemers zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging. Vooral in de horeca willen mensen vertrekken naar een andere werkgever. Dat blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index.

Het onderzoek geeft inzicht in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. Hieraan namen ongeveer 260.000 respondenten deel. Van deze groep wil meer dan de helft (52,7 procent) dit jaar graag een nieuwe baan. Volgens Gian Zandonà van Monsterboard gaat het om steeds meer werknemers.

In de horeca hebben de meeste werknemers het voornemen om dit jaar een nieuwe baan te vinden (68 procent). Daarna volgen transport en logistiek (57 procent) en IT en telecom (56 procent). In de laatstgenoemde sector steeg dit percentage het meest, namelijk met 17 procent ten opzichte van 2013.

Aantrekkende economie

Veel werknemers gaan op banenjacht als de economie aantrekt. Toch kan het als een verrassing komen wanneer een werknemer zijn vertrek bekendmaakt. Door te letten op bepaalde signalen, kun je hier soms op vooruitlopen. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met zaken die je werknemer dwarszitten.

Als je werknemers zo veel mogelijk wilt behouden, dan is een concurrerend salaris niet voldoende. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat je iemand leuk en uitdagend werk kunt bieden. Dat doe je onder meer door taken te delegeren en je werknemers extra verantwoordelijkheid te geven.

Bron: Loonwijzer/Monsterboard Wage Index

Meest gelezen

Whitepapers en online tests