Pesten op het werk
Pesten op het werk

MKB-Nederland wil af van pesten op het werk

Werkgevers moeten pesten niet tolereren. Om pesten tegen te gaan, is op dit gebied dan ook een zerotolerancebeleid nodig. Daarvoor pleit ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

De overheid startte onlangs een campagne tegen pesten op het werk. Daar heeft een kwart van de Nederlanders weleens mee te maken gehad. Volgens onderzoeksinstituut TNO leidt dit jaarlijks tot 4 miljoen extra verzuim­dagen en kost dit werkgevers 900 miljoen euro aan loondoorbetaling.

MKB-Nederland onderschrijft dit probleem. In een nieuwsbericht pleit de organisatie samen met VNO-NCW voor een stevige aanpak van pesten op het werk. ‘Het moet duidelijk zijn dat pesten niet wordt getolereerd en direct wordt aangepakt’, aldus MKB-Nederland naar aanleiding van de overheidscampagne.

Antipestwet

Een eventuele antipestwet gaat MKB-Nederland echter te ver. Volgens de organisatie is pesten in de eerste plaats namelijk een zaak van werkgevers en werknemers. Daarbij moet voor de laatste groep duidelijk zijn bij wie zij kunnen aankloppen. Bijvoorbeeld bij de leidinggevende of vertrouwenspersoon.

In het kader van de overheidscampagne is een online test gelanceerd. Werkgevers en werknemers kunnen pesten hiermee leren herkennen en het onderwerp vervolgens bespreekbaar maken. Daarmee voorkomen zij dat dit het plezier in het werk verpest en zorgt voor de uitval van personeel.

Bron: MKB-Nederland, Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Stappenplan werkoverleg met personeel

10137 Een werkoverleg kom je tegen in ieder bedrijf, maar is niet overal even effectief. Als je het overleg op de juiste manier voert, verhoog je de betrokkenheid van je personeel.

5 manieren om werkplezier te vergroten

5355 Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? 5 tips.

Whitepapers en online tests