MKB regelgeving wetten HR personeel arbeidsrecht
MKB regelgeving wetten HR personeel arbeidsrecht

MKB hekelt regelgeving rond personeel

Bijna 80 procent van de ondernemers in Nederland vindt dat er te veel wetten en regels zijn rond personeel. Zij zien door de bomen het bos niet meer.

Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel, ingevuld door 208 ondernemers en leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Nieuwe regelgeving voor ondernemers

Regelmatig verandert de wetgeving rond personeel. Afgelopen maand, op Prinsjesdag 2018, kondigde het kabinet weer nieuwe wetten en regels aan voor werkgevers. Ook in het regeerakkoord in 2017 werd een zestal aanpassingen aangekondigd. 

Veel wetswijzigingen zijn bedoeld om het voor werkgevers makkelijker te maken, maar niet alle wijzigingen hebben het gewenste effect.

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Zo kondigde de regering onlangs de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) aan, om de ongewenste effecten van eerdere wetten weer op te lossen. Die wet, met drie belangrijke aanpassingen, zal per 1 januari 2020 in werking treden.

Tips

  • Probeer vooral rond 1 januari en 1 juli de concrete wetswijzigingen in de gaten te houden. Op deze website bieden we ieder halfjaar een handig overzicht voor werkgevers. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de belangrijkste wetswijzigingen rond personeel.
  • Wil je meer kennis van het arbeidsrecht? Bekijk dan het artikel Wat je moet weten over het arbeidsrecht. Daarin worden de belangrijkste wetten voor werkgevers toegelicht.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Wet betaald ouderschapsverlof

Wat staat er in de Wet betaald ouderschapsverlof? Wanneer voldoe je aan de regels? Wat betekent het voor je werknemers en voor jou als werkgever? Bekijk de antwoorden en een uitleg over ouderschapsverlof in 2024.

Cao verplicht in 4 gevallen

De kans is groot dat jouw onderneming ook gebonden is aan een cao. In welke gevallen is een cao verplicht? Ga na of de cao verplicht is en voorkom hoge claims van werknemers.

Wat houdt goed werkgeverschap in?

De wet verplicht bedrijven zich als 'goed werkgever' te gedragen. Daarbij spelen 6 beginselen een belangrijke rol. Wat houden deze beginselen in en hoe werken ze in de praktijk?

Whitepapers en online tests