5 tips voor beoordeling sollicitatiebrief en cv

- bijgewerkt op 08 december 2016
Beoordeling sollicitatiebrief en cv

Op de geplaatste vacature komt een flink aantal sollicitatiebrieven binnen. Hoe kies je uit die stapel de juiste kandidaten voor een gesprek? Vijf tips om de juiste mensen te selecteren op basis van sollicitatiebrief en cv.

Beoordeling sollicitatiebrief en cv

1. Wacht tot de sluitingsdatum

Probeer de verleiding te weerstaan om voor de sluitingsdatum van de vacature uitgebreid sollicitatiebrieven te lezen. De droomkandidaat kan zich ook vlak voor de termijn melden. Het is zonde als je je dan al hebt blindgestaard op iemand die toevallig als eerste de sollicitatie de deur uit deed.

2. Verzamel alle sollicitatiebrieven in dezelfde map

Om te voorkomen dat je sollicitatiebrieven kwijtraakt, is het belangrijk dat je ze allemaal in dezelfde map bewaart. Kijk op de dag van de sluitingstermijn even goed in je mailbox.

Maak je gebruik van een sollicitatieformulier via de bedrijfswebsite? Vergeet dan niet om ook daar te controleren of je alle binnengekomen reacties hebt verzameld. Open sollicitaties en kandidaten die bij eerdere vacatures zijn afgewezen en interessant zijn voor deze functie, neem je ook mee in de procedure.

Klaar voor (meer) personeel?

Beantwoord tien vragen met ja of nee. En zie meteen of je klaar bent voor (meer) personeel. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Doe de checklist

3. Beoordeel de sollicitaties bij voorkeur met meerdere mensen

Een sparringpartner bij de selectieprocedure helpt je om een heldere keuze te maken. Beoordeel de sollicitatiebrieven daarom bij voorkeur met iemand anders uit het bedrijf. Werk je samen, maak dan heldere afspraken over de criteria waar jullie op beoordelen. Spreek bijvoorbeeld af om plussen en minnen te gebruiken. Reken erop dat je al gauw een dag of dagdeel bezig bent met het selecteren van de sollicitatiebrieven. Ruim er dus voldoende tijd voor in. 

4. Verdeel de beoordeling in vier stappen

Begin niet direct uitgebreid iedere sollicitatiebrief en ieder cv te bestuderen. Bouw de selectie als volgt op:

Stap 1. Kijk naar motivatie

Vooral bij grote aantallen reacties is het belangrijk om snel een eerste selectie te maken. Je scant de sollicitatiebrief zonder heel diep in te gaan op de details. Uit spelling en taalgebruik kun je veel aflezen. Bij die eerste indruk is ook de motivatie van de kandidaat belangrijk.

Stap 2. Leg de cv’s naast een shortlist met eisen

Selectieronde twee is voornamelijk op feiten gericht. Neem het functieprofiel erbij en leg de cv's ernaast. Bepaal of de sollicitanten aan de minimale eisen voldoen. Kandidaten die buiten de boot vallen, leg je op de stapel met afvallers.

Stap 3. Lees de sollicitatiebrief aandachtig door

Bij het beoordelen van de sollicitatiebrief is het belangrijk om welke functie het gaat. Voor een creatieve functie zijn standaardzinnen taboe. Gaat het om een vacature waarbij foutloos schrijven belangrijk is, let dan vooral op spelling en grammatica.

Stap 4. Bekijk de cv’s zorgvuldig

Voor de definitieve selectie van de kandidaten bekijk je de cv's zorgvuldig. Wat kun je opmaken uit het arbeidsverleden van de kandidaat? Hoeveel ervaring heeft hij? Heeft de kandidaat lang voor dezelfde werkgever gewerkt of hopt hij van job naar job? Wees je ervan bewust dat sollicitanten hun gegevens in het cv oppoetsen. Als je de informatie niet vertrouwt, kun je een referentie natrekken of de sollicitant op een andere manier screenen. Daarmee voorkom je een mogelijke misstap.

5. Rangschik de uitkomst

Als je deze stappen hebt doorlopen, verdeel je de kandidaten in de volgende groepen:

  • Afwijzingen: Daar stop je de sollicitatiebrieven in van kandidaten die niet in aanmerking komen voor een sollicitatiegesprek.
  • Twijfelgevallen: Dat zijn de kandidaten waar je nog over twijfelt. Vaak kun je daar pas een goed oordeel over vellen als je alle sollicitatiebrieven nogmaals hebt gelezen.
  • Geschikte kandidaten: In die map komen de sollicitatiebrieven en cv’s van kandidaten die eruit springen. Deze mensen wil je zeker uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Blijf wel kritisch. Wordt deze stapel te hoog, dan moet je scherper beoordelen.
  • Aanhouden: Dit zijn de kandidaten die niet geschikt zijn voor deze specifieke functie, maar misschien wel voor een toekomstige vacature.

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

- bijgewerkt op 08 december 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.