Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Beoordeling sollicitatiebrief en cv
Beoordeling sollicitatiebrief en cv

5 tips voor beoordeling sollicitatiebrief en cv

Sollicitatiebrieven en cv's beoordelen, hoe doe je dat? Selecteer de juiste kandidaten voor een sollicitatiegesprek. Benut deze 5 tips voor de beoordeling van een sollicitatiebrief en cv.

1. Wacht tot de sluitingsdatum

Probeer de verleiding te weerstaan om voor de sluitingsdatum van de vacature uitgebreid sollicitatiebrieven te lezen. De droomkandidaat kan ook vlak voor de termijn zijn sollicitatiebrief en cv insturen. Het is zonde als je focust op iemand die toevallig als eerste de sollicitatie de deur uit deed.

Niet genoeg reacties op je vacature?

Bekijk tips in het artikel 7 oplossingen voor je personeels­tekort.

2. Sollicitatiebrieven verzamelen

Om te voorkomen dat je sollicitatiebrieven kwijtraakt, is het belangrijk dat je ze allemaal in dezelfde map bewaart. Kijk op de dag van de sluitingstermijn even goed in je mailbox.

Maak je gebruik van een online sollicitatieformulier? Vergeet dan niet om ook daar te controleren of je alle binnengekomen reacties hebt verzameld.

Check of er nog open sollicitaties waren of interessante kandidaten uit eerdere rondes die je kunt meenemen in deze sollicitatieprocedure.

Meer brieven ontvangen? Accepteer open sollicitaties

Heb je regelmatig nieuw personeel nodig? Accepteer dan ook open sollicitaties. Belangstellenden kunnen dan het hele jaar door solliciteren bij jouw bedrijf. Daar kan zomaar een geschikte kandidaat tussenzitten. 

Kijk met een open blik naar de open sollicitatiebrieven en denk na of je ruimte kunt maken voor enthousiaste sollicitanten met bepaalde vaardigheden. Misschien kun je daarvoor zelfs een nieuwe functie creëren of een andere functie-indeling maken.

Bonus: persoonlijke rapport

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.

3. Sollicitatiebrief samen beoordelen

Een sparringpartner bij de selectieprocedure helpt je om een heldere keuze te maken. Beoordeel de sollicitatiebrieven daarom bij voorkeur samen met iemand anders uit het bedrijf.

Maak heldere afspraken over de criteria waar jullie op beoordelen. Spreek bijvoorbeeld af om plussen en minnen te gebruiken.

Reken erop dat je al gauw een dag of dagdeel bezig bent met het selecteren van de sollicitatiebrieven. Ruim er dus voldoende tijd voor in. 

4. Beoordeling sollicitatiebrief en cv in 4 stappen

Begin niet direct uitgebreid iedere sollicitatiebrief en ieder cv te bestuderen. Bouw de selectie als volgt op:

 • Stap 1. Eerste indruk en motivatie

  Vooral bij grote aantallen reacties is het belangrijk om snel een eerste selectie te maken. Je scant de sollicitatiebrief zonder heel diep in te gaan op de details. Uit spelling en taalgebruik kun je veel aflezen. Bij die eerste indruk is ook de motivatie van de kandidaat belangrijk.

 • Stap 2. Beoordeel cv's met een checklist

  Selectieronde twee is voornamelijk op feiten gericht. Neem het functieprofiel erbij en leg de cv's ernaast. Bepaal of de sollicitanten aan de minimale eisen voldoen. Kandidaten die buiten de boot vallen, leg je op de stapel met afvallers.

 • Stap 3. Lees de sollicitatiebrief aandachtig door

  Bij het beoordelen van de sollicitatiebrief is het belangrijk om welke functie het gaat. Voor een creatieve functie zijn standaardzinnen taboe. Gaat het om een vacature waarbij foutloos schrijven belangrijk is, let dan vooral op spelling en grammatica.

 • Stap 4. Beoordeel cv’s zorgvuldig

  Voor de definitieve selectie van de kandidaten bekijk je de cv's zorgvuldig. Wat kun je opmaken uit het arbeidsverleden van de kandidaat? Hoeveel ervaring heeft hij? Heeft de kandidaat lang voor dezelfde werkgever gewerkt of hopt hij van job naar job?

Sollicitanten kunnen hun cv oppoetsen

Als je de informatie niet vertrouwt, kun je een referentie natrekken of de sollicitant op een andere manier screenen. Bijvoorbeeld met een antecedenten­onderzoek. Daarmee voorkom je een mogelijke misstap.

5. Rangschik de uitkomst 

Als je deze stappen hebt doorlopen, verdeel je de kandidaten in de volgende groepen:Sollicitatiebrief en cv checken

 • Afwijzingen

  Dit zijn de sollicitatiebrieven van kandidaten die niet in aanmerking komen voor een sollicitatiegesprek.

 • Twijfelgevallen

  Dat zijn de kandidaten waar je nog over twijfelt. Vaak kun je daar pas een goed oordeel over vellen als je alle sollicitatiebrieven nogmaals hebt gelezen.

 • Geschikte kandidaten

  In deze map komen de sollicitatiebrieven en cv’s van kandidaten die eruit springen. Deze mensen wil je zeker uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Blijf wel kritisch. Wordt deze stapel te hoog, dan moet je scherper beoordelen.

 • Brief bewaren

  Dit zijn de kandidaten die niet geschikt zijn voor deze specifieke functie, maar misschien wel voor een toekomstige vacature. Vraag de kandidaten of je hun brief en cv langer mag bewaren. Na toestemming, mag je deze gegevens maximaal een jaar bewaren. Rondom de vervaldatum kun je vragen om verlenging van nog een jaar.

Stappen na selectie brieven en cv's

Welke stappen volgen daarna in de sollcitatieprocedure? Bekijk een volledig overzicht: in 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Volg ook de juiste stappen bij het afwijzen van kandidaten en het bewaren van gegevens. Lees hierover het artikel Een sollicitant afwijzen, hoe doe je dat?

Gebruik een assessment

Let op dat je bij de selectie van personeel niet alleen op je onderbuikgevoel afgaat. Maak bijvoorbeeld gebruik van een assessment om personeel objectief te oordelen.

 

Je kunt veel tijd besparen door de procedure van sollicitatiebrieven en cv's over te slaan. Via open hiring neem je direct iemand aan en kijk je vervolgens tijdens de proeftijd of er een goede samenwerking is. Voor veel bedrijven heeft dit al positief uitgepakt.

Test ook of jij en je bedrijf al helemaal klaar zijn voor die nieuwe werknemer. Doe de online test en ga aan de slag met eventuele verbeterpunten.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests