Hoe herken je ondernemende werknemers?

01 april 2015
Intrapreneur

Ondernemende werknemers bezitten waardevolle eigenschappen. Zo beschikken deze werknemers over veel zelfdiscipline en zijn zij eerder bereid om risico’s te nemen. Aan welke eigenschappen kun je ze nog meer herkennen?

Intrapreneur

Sommige werknemers gedragen zich als ondernemers. Deze ondernemende werknemers worden ook wel intrapreneurs genoemd. Het verschil met reguliere ondernemers is dat zij werkzaam zijn binnen een bedrijf. Vaak hebben zij nog geen plannen om voor zichzelf te beginnen, maar kunnen dat na verloop van tijd wel doen.

Uit een internationaal onderzoek bleek enkele jaren geleden dat Nederland relatief veel intrapreneurs telt. Het gaat in totaal om 5,6 procent van de beroepsbevolking. De kans bestaat dat je al ondernemende werknemers in dienst hebt. Daarnaast kun je actief op zoek zijn naar een intrapreneur. Hieronder lees je waar je zoal op kunt letten.

Eigenschappen ondernemende werknemers

Passie

Ondernemende werknemers doen hun werk met passie. Zij zijn bijvoorbeeld gepassioneerd over je bedrijf en de producten en diensten die je aanbiedt. Hoewel een passende beloning daarbij ook een rol speelt, komt deze passie vooral van binnenuit. Dit motiveert hen om onder alle omstandigheden goed te blijven presteren.

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

Zelfdiscipline

Intrapreneurs hebben geen moeite met zelfdiscipline. Dat betekent dat niemand ze steeds hoeft te vertellen wat ze moeten doen. Ze pakken zelfstandig de werkzaamheden op die noodzakelijk zijn. Daarbij houden ze rekening met de doelen van je bedrijf en nemen ze verantwoordelijkheid voor wat ze doen of juist laten.

Proactiviteit

Een ondernemende werknemer zit zelden met de armen over elkaar. Hij beschikt namelijk over een belangrijke eigenschap die je bij veel ondernemers tegenkomt. Deze eigenschap, proactiviteit, zorgt ervoor dat hij vooruitdenkt en zelf met initiatieven op de proppen komt. Hierdoor is hij in staat om een stempel te drukken op de koers van je bedrijf.

Creativiteit

Ieder bedrijf staat voor unieke uitdagingen. Denk aan dalende verkoopcijfers of toenemende concurrentie. Creativiteit is nodig om deze uitdagingen te lijf te gaan. Intrapreneurs zetten daarbij hun innovatieve vermogen in. Ze bedenken bijvoorbeeld vernieuwende producten en diensten of dragen zinvolle verbeteringen aan.

Risicobereidheid

Een ondernemer moet ten slotte bereid zijn om risico’s te nemen. Terwijl sommige mensen liever binnen hun comfortzone blijven, draaien intrapreneurs hier hun hand niet voor om. Zij weten immers dat ondernemen gepaard gaat met onzekere uitkomsten. Tegelijk zijn zij in staat om te leren van fouten.

01 april 2015

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.