Nieuw soort pensioenfonds in de maak

30 januari 2014
Algemeen pensioenfonds

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een nieuw type pensioenfonds. Het algemeen pensioenfonds (APF) moet zorgen voor meer mogelijkheden op het gebied van pensioen.

Algemeen pensioenfonds

Pensioen wordt op dit moment vaak uitgevoerd door een ondernemingspensioenfonds, een bedrijfstakpensioenfonds of een verzekeraar. Het APF wordt aan dit rijtje toegevoegd en maakt het straks mogelijk om verschillende pensioenregelingen van werkgevers en verzekeraars onder te brengen in één pensioenfonds.

De samenwerking moet leiden tot een kwalitatief hoogstaande en veilige pensioenvoorziening tegen een scherpe prijs. De schaalgrootte zorgt namelijk niet alleen voor professionalisering, maar ook voor lagere uitvoeringskosten. Tegelijk worden de pensioenregelingen gescheiden van elkaar uitgevoerd, zodat de pensioenregelingen hun identiteit behouden.

Op eigen benen staan

Het APF komt op een moment waarop veel (kleinere) pensioenfondsen nauwelijks op eigen benen kunnen staan. In het voorontwerp van wet staat dat het voor hen steeds lastiger is om de voortdurend veranderende wet- en regelgeving bij te houden. Ook is in sommige gevallen sprake van een krimpend deelnemersbestand of vermogen.

Tot nu toe kan een dergelijk pensioenfonds de uitvoering van de pensioenregeling bijvoorbeeld overdragen aan een bedrijfstakpensioenfonds of een verzekeraar. Hierdoor veranderde vaak het karakter van de pensioenregeling. Met het APF blijft dit zo veel mogelijk behouden, waardoor de overgang voor de deelnemers minder grote gevolgen heeft.

Niet voor alle pensioenregelingen

Overigens zullen niet alle pensioenregelingen onder te brengen zijn in een APF. Het gaat alleen om pensioenregelingen bij ondernemingspensioenfondsen, niet verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen of verplichte beroepspensioenregelingen. Bij een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds is een overstap dus niet mogelijk.

De invoering van het APF is overigens nog niet definitief. Tot 25 februari hebben pensioenfondsen, verzekeraars en andere partijen namelijk de mogelijkheid om te reageren op het voorontwerp van wet. Daarna zal het wetsvoorstel aan de Raad van State worden aangeboden en moeten de Eerste en Tweede Kamer zich erover buigen.

Bron: Rijksoverheid.nl

30 januari 2014

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.