Auto belasting bpm bijtelling
Auto belasting bpm bijtelling

5 wijzigingen autobelasting 2023

Het systeem van autobelastingen wordt de komende jaren eenvoudiger. Waar moet je rekening mee houden? Hoeveel bijtelling betaal je in 2023 en daarna? De wijzigingen en tarieven op een rij.

Als je zelf een auto aanschaft of least, maar ook als je leaseauto’s ter beschikking stelt aan je personeel, moet je rekening houden met de volgende vijf wijzigingen.

Ondernemer in de bouw? Voorkom diefstal van je bestelauto en gereedschap.

1. Lage bijtelling elektrische auto’s verdwijnt

De komende jaren zijn er geen wijzigingen in de bijtelling aangekondigd voor auto's die meer dan 0 gram CO2 uitstoten. Voor deze auto’s betaal je 22 procent bijtelling. 

Wel zijn er wijzigingen voor volledig elektrische auto's. De bijtelling stijgt van 16% naar 22%. Vanaf 2026 geldt voor alle elektrische auto’s dan dezelfde bijtelling als voor brandstofauto’s. 

Bijtelling per categorie (CO2-uitstoot) per jaar:

 

2022 2023 2024 2025 2026
Elektrisch (0 gram/km) 16% 16% 16% 17% 22%
PHEV (1-50 gram/km) 22% 22% 22% 22% 22%
Zuinig (51-106 gram/km) 22% 22% 22% 22% 22%
Overig (>106 gram/km) 22% 22% 22% 22% 22%

Let op: Het lage tarief voor elektrische auto's geldt tot een aanschafprijs van 35.000 euro. Over elke euro daarboven betaal je 22% bijtelling.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

2. Overgangsrecht bijtelling

Auto’s houden tot vijf jaar na de datum van eerste toelating op de weg hun oude bijtelling. Dankzij deze regeling rijd je bijvoorbeeld een in 2022 aangeschafte elektrische auto nog tot 2027 met 16 procent bijtelling.

Door deze regeling is het tot 2025 dus nog wel voordelig een EV aan te schaffen. Voor auto’s van vóór 1 juli 2012 geldt het oude overgangsrecht tot en met 2018.

3. Regels bpm aangepast

De aanschafbelasting personenauto's en motorrijwielen (bpm) is veranderd. Het tarief en de CO2-grenzen voor personenauto’s zijn aangescherpt. En de tarieven voor PHEV-personenauto's zijn geïndexeerd. De nieuwe tarieven en CO2-grenzen vind je op de website van de belastingdienst.

Sinds 1 januari 2022 is de inschrijving in het kentekenregister het 'belastbaar feit'. Daarvoor was dit de tenaamstelling na de inschrijving bij de RDW. Degene die de inschrijving in het kentekenregister aanvraagt bij de RDW, is nu de belastingplichtige. Het maakt voor de belasting dus niet meer uit wie de tenaamgestelde van het motorrijtuig is. 

Bestelauto’s zijn een uitzondering: hier blijft de 1e tenaamgestelde belastingplichtig.

4. Motorrijtuigenbelasting (mrb) verandert

De motorrijtuigenbelasting (mrb) kan de komende jaren veranderen. In de plannen van het klimaatakkoord staat dat de MRB-vrijstelling voor volledig elektrische auto’s geldt tot en met 2024. In 2025 wordt dit omgezet naar het kwarttarief en vervolgens in 2026 naar het voltarief. Om overstimulering van EV’s te voorkomen worden deze plannen jaarlijks gemonitord en indien nodig bijgesteld.

Voor zeer zuinige auto’s blijft tot en met 2024 het halftarief MRB gelden. Het betreft auto’s die een CO2-uitstoot hebben van maximaal 50 g/km. In de praktijk zijn dit PHEV’s (Plug-in Hybrides).

Overigens voldoen niet alle PHEV’s aan deze grens. In 2025 wordt het halftarief MRB omgezet naar het driekwarttarief en vervolgens in 2026 naar het voltarief.

5. Diesel minder gunstig

Als je een oudere bestelauto of personenauto op diesel hebt, moet je meer belasting betalen. Voor deze vervuilende diesels zonder fabrieksroetfilter gaat de motorrijtuigenbelasting (mrb) verder omhoog.

De verhoging voor een gemiddelde bestelauto van een ondernemer komt uit op 62 euro per jaar. Voor een gemiddelde personenauto in de gewichtsklasse van 1.350 tot 1.450 kilo betekent dat een verhoging van 225 euro per jaar.

zakelijke autoverzekering

Verkeer en vervoer

Zowel jij als jouw werknemers zijn weleens op pad. Welke zakelijke auto­verzekeringen zijn belangrijk voor jouw onderneming?

Vragen over autobelastingen

  • Hoe bereken je de wegenbelasting?

    Hoeveel motorrijtuigenbelasting voor jou auto moet je betalen? Reken het zelf uit. Handig om je kentekenbewijs bij de hand te hebben.

  • Wat is een bedrijfsauto­verzekering?Met een bedrijfsauto­verzekering kun je een bedrijfsauto en inzittenden verzekeren tegen schade. Je krijgt dan een financiële vergoeding als er iets met je bedrijfsauto gebeurt, bijvoorbeeld bij beschadiging of diefstal.

  • Wanneer is een verzekering voor bedrijfswagens verplicht?Een bedrijfsauto­verzekering of bestelauto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst ziet je auto dan officieel als bedrijfsauto.

  • Hoe kan ik de inhoud van bedrijfswagens verzekeren?Je kunt de inhoud van je bedrijfsauto, zoals gereedschap, bouwmaterialen, en machines, verzekeren met een Vervoer­verzekering Eigen Goederen. Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal van spullen, maar ook tegen schade aan je goederen tijdens het vervoer. Ook schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd

  • Wat kost een bedrijfsauto­verzekering?De kosten van een bedrijfsauto­verzekering zijn afhankelijk van het merk, de (dag)waarde en het gewicht van de auto, het aantal schadevrije jaren, de regio, het segment van de auto (bijvoorbeeld SUV, MPV), het vermogen van de motor en de brandstofsoort(en). De leeftijd van de bestuurder is ook een premiebepalende factor. Wil je weten wat de kosten zijn voor jouw bedrijfsauto? Dan kun je een offerte aanvragen.

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Whitepapers en online tests