Vakantie 2021 feestdag
Vakantie 2021 feestdag

Groter tekort aan vakmensen dreigt | Carnaval en voorjaarsvakantie 2024

Bedrijven maken zich op voor carnaval en de voorjaarsvakantie. Jongeren springen niet in het gat op de arbeidsmarkt. Steeds meer 67-plussers werken door. En werkgevers kennen de thuiswerkvergoeding voor 2024. Je leest er meer over in deze nieuwsupdate.

1. Carnaval en voorjaarsvakantie 2024

Vooral in het zuiden van Nederland gaat het de komende week weer los. Carnaval wordt dit jaar gevierd van zondag 11 februari tot en met dinsdag 13 februari. Veel werknemers zullen een aantal dagen vrij willen nemen. En misschien kun je er met je bedrijf nog op inspelen.

De voorjaarsvakantie is voor scholen in het zuiden dan ook van 10 februari tot en met 18 februari 2024. Midden- en Noord-Nederland moeten een weekje langer wachten. Daar is de voorjaarsvakantie van 17 februari tot en met 25 februari. Waar moet je als werkgever rekening mee houden? 5 tips:

2. Jongeren kiezen niet voor gat in de arbeidsmarkt

Een goed salaris of grotere kans op een baan is voor jongeren niet belangrijk bij hun studiekeuze. Zij vinden het belangrijker dat een studie bij hun interesses en capaciteiten past. Volgens het Centraal Planbureau is dat zorgelijk, omdat het kan leiden tot werkloosheid of een groter personeels­tekort in bepaalde branches.
 
Uit een analyse van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het wel degelijk uitmaakt welke studie iemand heeft gedaan. Het heeft invloed op de kans om een baan te vinden en het startsalaris. Jongeren zijn daar niet van op de hoogte en baseren hun studiekeuze dus niet op de ontwikkelingen in de markt.
 
Het aantal inschrijvingen voor economische opleidingen is de afgelopen jaren bijvoorbeeld licht gestegen, terwijl het perspectief op de arbeidsmarkt voor afgestudeerden van economische studies al langere tijd daalt.

CPB: Veel sectoren kampen op dit moment met arbeidstekorten en die zullen niet verdwijnen als jongeren geen rekening houden met baanzekerheid na hun studie. 

Wat kost mijn verzekeringspremie?

WIA-calculator

De gevolgen van ziekte of arbeidsongeschiktheid verschillen per werknemer. Bereken het mogelijke inkomensverlies met de WIA-calculator.

3. Meer mensen willen uitkering voor arbeidsongeschiktheid

Er komen steeds meer arbeidsongeschikten bij. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Vooral de stijging van het aantal aanvragen voor een WIA-uitkering is problematisch. Bij het UWV is al langer een achterstand in de behandeling van deze aanvragen.
 
Het UWV betaalde afgelopen jaar 840.000 uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid. In 2024 gaat dit verder oplopen tot 853.000 verwacht het UWV. De stijging komt met name door de toename van het aantal aanvragen voor een WIA-uitkering. In 2023 waren dat er 60.000. Die stijgende trend was de afgelopen jaren al zichtbaar. (Bron: Januarinota UWV)

De toename van het aantal arbeidsongeschikte werknemers komt vooral door 60-plussers. Steeds meer 60-plussers krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

4. Hoogte thuiswerkvergoeding bekend bij ondernemers

Meer dan de helft van de ondernemers is bekend met de verhoogde thuiswerkvergoeding in 2024. Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel. In de vorm van een quiz-vraag konden lezers kiezen voor vier antwoordmogelijkheden. 

  • 57 procent koos voor het juiste bedrag: 2,35 euro per dag. Dat is het bedrag dat je onbelast mag uitkeren aan je werknemers voor hun thuiswerkkosten.

17 procent koos nog voor de vergoeding van vorig jaar: 2,15 euro per dag. 12 procent dacht dat het nog altijd 2 euro was, zoals bij de invoering in 2022. 14 procent was optimistischer en vond 3 euro wel een mooie thuiswerkvergoeding. 

Wat zijn de voorwaarden? Lees meer over de onbelaste thuiswerkvergoeding in 2024.

5. Opvallend: Steeds meer 67-plussers werken door

Meer mensen werken nog nadat ze de pensioenleeftijd hebben bereikt. De AOW-leeftijd werd de afgelopen jaren al verhoogd, maar de grens van 67 jaar is voor sommigen nog niet de eigen grens. Sterker nog: ongeveer 236.000 pensioengerechtigden hebben nog betaald werk. Dat is ruim een kwart meer dan tien jaar geleden. Vooral de laatste jaren komen er meer werkende ouderen bij, schrijft ABN Amro in een rapport.

De reden om te blijven werken is meestal niet uit financiële noodzaak. Plezier in het werk is vaak de motivatie, net als een verzoek van de werkgever om langer te blijven.

Nederland in top 5 van Europa

Nederland staat inmiddels in de Europese top qua werkende ouderen, achter landen als Zwitserland en Zweden. IJsland is de nummer één in Europa. Daar werkt 32 procent van de mensen tussen de 65 en 74 jaar. In Nederland is dat 18 procent.

Tips:

6. Nieuw: e-book over gezonde en fitte werknemers 

Energieke werknemers, dat wil jij natuurlijk ook. Hoe kun je de vitaliteit bevorderen binnen je bedrijf? De Goudse verzekeringen lanceerde deze week een gratis e-book voor ondernemers

Het is een pdf met inspirerende initiatieven op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Naast praktijkvoorbeelden lees je meer over wet- en regelgeving en krijg je tips die je direct kunt toepassen binnen je bedrijf.

In het e-book:

  • 7 manieren om jouw personeel fit en gezond te houden
  • Praktische tips & uitleg over wet- en regelgeving
  • Bonus: een checklist om direct stappen te zetten

E-book: fitte en gezonde werknemers

Meest gelezen

7 vragen en antwoorden over ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een verlofregeling voor werknemers met kinderen. Door tijdelijk minder te werken, kunnen zij meer tijd besteden aan de zorg voor hun gezin. Wat moet je als werkgever hierover weten? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Whitepapers en online tests