Verzuim na ongeval het vaakst door valpartijen

10 februari 2016
Valpartij

Struikelen en uitglijden op het werk waren in 2014 de meest voorkomende bedrijfsongevallen die leidden tot langdurig ziekteverzuim. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO.

Valpartij

Letsel na een valpartij op het werk staat met 29 procent met stip op nummer één als het gaat om oorzaken van langdurig verzuim van werknemers. Andere veelvoorkomende arbeidsongevallen zijn lichamelijk geweld (schoppen, bijten, bedreigen), beknelling en gewond raken door een voorwerp.

In 60 procent van de gevallen betrof het lichamelijk letsel, zoals verstuikingen, verwondingen en botbreuken. Ruim een kwart (26 procent) van de slachtoffers gaf aan dat er sprake was van geestelijk letsel, bijvoorbeeld psychische schade door bedreiging of een shock door een traumatische ervaring.

Ziekteverzuim

In 2014 waren in totaal zo’n 240.000 werknemers (3,4 procent) slachtoffer van een ongeval op het werk. Vooral de industrie en de zorg zijn sectoren waar relatief veel ongevallen voorkomen. Bij ruim een derde van hen (88.000 personen) leidde dit tot een ziekmelding van langer dan drie dagen.

Een zorgvuldige Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) kan helpen om valgevaar en andere risico's te voorkomen. Daarnaast kan een bedrijfshulpverlener het leed beperken als een ongeval zich voordoet. Zowel een RI&E als een bedrijfshulpverlener zijn verplicht voor alle werkgevers.

Bron: CBS, TNO

10 februari 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.