Valpartij
Valpartij

Verzuim na ongeval het vaakst door valpartijen

Struikelen en uitglijden op het werk waren in 2014 de meest voorkomende bedrijfsongevallen die leidden tot langdurig ziekte­verzuim. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO.

Letsel na een valpartij op het werk staat met 29 procent met stip op nummer één als het gaat om oorzaken van langdurig verzuim van werknemers. Andere veelvoorkomende arbeidsongevallen zijn lichamelijk geweld (schoppen, bijten, bedreigen), beknelling en gewond raken door een voorwerp.

In 60 procent van de gevallen betrof het lichamelijk letsel, zoals verstuikingen, verwondingen en botbreuken. Ruim een kwart (26 procent) van de slachtoffers gaf aan dat er sprake was van geestelijk letsel, bijvoorbeeld psychische schade door bedreiging of een shock door een traumatische ervaring.

Hoe verlaag je verzuim? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

Ziekte­verzuim

In 2014 waren in totaal zo’n 240.000 werknemers (3,4 procent) slachtoffer van een ongeval op het werk. Vooral de industrie en de zorg zijn sectoren waar relatief veel ongevallen voorkomen. Bij ruim een derde van hen (88.000 personen) leidde dit tot een ziekmelding van langer dan drie dagen.

Een zorgvuldige Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) kan helpen om valgevaar en andere risico's te voorkomen. Daarnaast kan een bedrijfshulpverlener het leed beperken als een ongeval zich voordoet. Zowel een RI&E als een bedrijfshulpverlener zijn verplicht voor alle werkgevers.

Bron: CBS, TNO

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests