Advies over verzuim­risico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

Corona ziek melden COVID werkgever
Corona ziek melden COVID werkgever

Wat als mijn werknemer coronaklachten heeft?

Koen Goedholt
08 december 2020

Werkgevers hebben veel te maken met corona-gerelateerd verzuim. Medewerkers hebben bijvoorbeeld verkoudheidsklachten of koorts, waardoor ze niet meer naar het werk mogen. Hoe ga je hiermee om? Verzuim­consultant Koen Goedholt van arbodienst Perspectief geeft 3 tips.

Corona op de werkvloer

Koen is werkzaam binnen het coronateam van Perspectief en ziet steeds meer vragen binnenkomen. "We merken dat veel werkgevers kampen met een corona-uitbraak op de werkvloer", vertelt Koen.

"Daarnaast zitten veel medewerkers in thuisquarantaine omdat ze ziek zijn of omdat ze in contact zijn geweest met iemand die corona heeft. Hierdoor is er minder personeel beschikbaar en dit leidt bij veel werkgevers tot onrust."

"Werkgevers bellen ons op als bijvoorbeeld blijkt dat een van hun medewerkers corona heeft en een deel van het personeel in quarantaine moet. Hier schrikken werkgevers van en daarom vragen ze ons wat de beste manier is om hiermee om te gaan."

Koen geeft 3 tips voor werkgevers:

1. Adviseer medewerkers zich te laten testen

Inmiddels is het algemeen bekend dat iedereen met coronaklachten thuis moet blijven. Kunnen jouw medewerkers niet thuiswerken? Dan is het van belang dat zij zich zo snel mogelijk laten testen.

Hoe eerder jouw medewerker een afspraak maakt, hoe sneller hij of zij bij een negatieve uitslag weer aan het werk kan. Test jouw medewerker positief? Dan is het belangrijk dat hij 7 dagen thuisblijft en pas aan het werk gaat als hij 24 uur klachtenvrij is.

Let op: een werknemer mag zich alleen ziek melden als hij zelf niet in staat is te werken door zijn gezondheid. Bekijk 5 vragen over ziek melden in coronatijd.

Contacten op het werk?

Daarnaast is het voor jou als werkgever belangrijk om uit te zoeken met welke collega's de positief geteste medewerker in contact is geweest.

Deze medewerkers moeten 10 dagen in thuisquarantaine. Ervaren zij geen klachten? Adviseer deze medewerkers dan om zich na 5 dagen te laten testen. Testen de medewerkers negatief? Dan mogen zij uit quarantaine.

2. Communiceer en maak goede afspraken

Wat mij opvalt, is dat werkgevers vaak weinig vertrouwen hebben in hun medewerkers. Zij zijn bang dat hun personeel zich onterecht ziekmeldt. Gelukkig blijken deze zorgen in de praktijk vaak onterecht! Om wantrouwen zo veel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om goede afspraken te maken en met je medewerkers in gesprek te gaan.

Hoe verloopt een ziekmelding? Gebruik een verzuim­protocol dat voldoet aan de regels.

Motiveer je werknemers

Werken jouw medewerkers thuis? Dan is het belangrijk om ze regelmatig te bellen en te vragen hoe het met ze gaat. Houden jouw medewerkers het thuiswerken nog vol? En hebben zij wel een goede werk- en privébalans?

Tijdens dit gesprek kan je ook vertellen hoe het met jouw bedrijf gaat. Vertel bijvoorbeeld over de winsten die je boekt en de ontwikkelingen die jouw bedrijf doormaakt. Zo blijven de medewerkers betrokken bij de organisatie. Daarnaast kan het leuk zijn om af en toe een presentje per post te versturen. Zo laat je weten dat je aan je medewerkers denkt.

Lees meer over goed werkgeverschap tijdens corona.

Duidelijke afspraken

Ook het maken van goede afspraken is belangrijk. Zo weten jouw medewerkers waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen als ze coronaklachten hebben of in quarantaine zitten.

Spreek bijvoorbeeld nog eens nadrukkelijk af dat je verwacht dat ze direct een testafspraak maken bij klachten, wat je van ze verwacht als ze naar een risicogebied op vakantie gaan, en dat ze zich goed aan de quarantainemaatregelen houden.

3. Werk zo veel mogelijk thuis

Naast goede communicatie en het maken van afspraken is er ook aandacht nodig voor preventie. Het beste is om jouw medewerkers zo veel mogelijk thuis te laten werken.

Zorg dat je werknemers ook thuis veilig en gezond kunnen werken. Lees meer over de Arbowet en thuiswerken.

Dit brengt niet alleen minder coronagerelateerd verzuim met zich mee, maar kan ook voordelen opleveren, zoals een grotere flexibiliteit, minder afleiding en een hogere productiviteit. Dit is niet voor iedere werkgever mogelijk. Daarom is het belangrijk dat jouw medewerkers voldoende afstand houden en gebruikmaken van beschermmiddelen, zoals mondkapjes of desinfectiemiddelen.

Vraag om advies

Iedere organisatie is anders en daarom moeten de maatregelen specifiek op jouw bedrijfssituatie worden toegepast. Mijn advies is om hier met een ervaringsdeskundige, bijvoorbeeld jouw arbodienst, over te sparren. Je kan ook je medewerkers hierbij betrekken, omdat zij vaak goede ideeën hebben!

Meer slimme manieren om uitval te voorkomen? Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

Koen Goedholt

Koen Goedholt is verzuim­consultant bij arbodienst Perspectief. Iedere onderneming is uniek en heeft haar eigen behoeftes, wensen en mensen. Koen kan zijn ervaring met verschillende organisaties, van de lokale ondernemer tot aan bedrijven met duizenden werknemers, optimaal inzetten om toegespitst advies te bieden aan deze unieke werkgevers. Hij biedt ondersteuning bij het ontwikkelen en uitvoeren van verzuim­beleid, maar zeker ook bij preventie.

Whitepapers en online tests