Corona tips horecaondernemers
Corona tips horecaondernemers

Pandemie of griepgolf op het werk, 5 tips voor werkgevers

Wat als je bedrijf te maken krijgt met de uitbraak van een ziekte, bijvoorbeeld een griepgolf, een pandemie of epidemie? Wat kun je doen voor je werknemers? En hoe houd je je bedrijf gezond? 5 tips voor ondernemers met personeel.

Pandemie of griep binnen je bedrijf, antwoorden en tips

Hoe ga je om met meerdere zieke werknemers? Van welke steunmaatregelen kun je gebruikmaken? En hoe kun je een goede werkgever zijn tijdens de uitbraak van een ziekte? Welke lessen hebben we geleerd toen COVID-19 (corona) de wereld in zijn greep hield? Bekijk de antwoorden en benut deze tips voor werkgevers:

1. Wanneer mag ik mijn werknemer ziek melden?

Als een werknemer ziek is, meldt hij zich ziek bij jou of bij een andere leidinggevende. Als werkgever moet je hem vervolgens ziek melden bij je arbo arts of bedrijfsarts.

Tijdens de uitbraak van corona waren er veel vragen over de regels rond de ziekmelding van personeel. In welke gevallen is iemand nu echt ziek? 

branche risico

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Een overzicht per situatie:

  • Je werknemer is ziek en kan daardoor niet werken: Ja
    Hij is zelf ziek, dus hij moet zich ziek melden. Hij hoeft overigens niet te melden wat de aard is van zijn ziekte. Je mag hier ook niet naar vragen. Lees meer over de procedure bij ziek melden. Je geeft de ziekmelding door aan je arbodienst.
  • Je hebt geen werk voor je werknemer: Nee
    Je mag hem niet ziek melden. Houd je aan de voorwaarden in zijn contract en de cao voor jouw bedrijf. Benut eventuele steunmaatregelen van de overheid om zijn loon door te betalen.
  • Je werknemer zorgt voor een ziek familielid: Nee
    Als hij zelf niet ziek is, mag je een werknemer niet ziek melden. Hij mag wel zorgverlof aanvragen.
  • Je werknemer heeft een besmetting in zijn huisgezin: Nee
    Je werknemer mag mogelijk niet op het werk komen bij een ernstig besmettelijke ziekte, maar als hij zelf niet ziek is, mag je hem niet ziek melden. Hij mag mogelijk wel calamiteitenverlof of zorgverlof aanvragen.
  • Je werknemer heeft milde klachten en blijft uit voorzorg thuis: Nee
    Als je werknemer normaal gesproken wel zou werken met deze klachten, mag hij zich niet ziek melden. Afhankelijk van de exacte klachten moet je werknemer mogelijk wel thuis blijven. Geef hem in overleg tijdelijk 'quarantaineverlof' en houd regelmatig contact. Je wil natuurlijk niet dat hij anderen besmet of aansteekt.
  • Je werknemer is bang om ziek te worden en komt niet werken: Nee
    Als hij zelf niet ziek is, mag hij zich niet ziek melden. Zorg voor een veilige werkplek en neem extra voorzorgsmaatregelen op de werkvloer om meer besmettingen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan mondkapjes dragen, geen handen schudden of afstand houden.

Verzuim in kleuren

Als een medewerker niet echt ziek is, spreek je van zwart verzuim. Daarnaast heb je ook wit, grijs en roze verzuim. Lees meer over de verschillende soorten verzuim.

 

Loondoorbetaling bij ziekte

In vrijwel alle gevallen ben je verplicht het loon van je werknemer door te betalen. Houd je ook aan de loondoorbetaling bij ziekte en geef je werknemers waar ze recht op hebben. Dat is een vereiste om financiële steun te krijgen van de overheid.

Regels ziekmelding

Welke stappen neem je bij een ziekmelding? Werk met een verzuim­protocol dat voldoet aan de Wet verbetering poortwachter.

2. Hoe kom ik aan subsidie bij de uitbraak van een ziekte?

Mogelijk zijn er door de uitbraak van een pandemie extra manieren om financiële steun te krijgen. Als je bedrijf getroffen wordt door een noodsituatie kun je mogelijk gebruikmaken van werktijdverkorting. Daarmee krijg je compensatie om het loon van je werknemers te blijven betalen.

Lees meer over werktijdverkorting aanvragen.

Naast werktijdverkorting (of NOW) voor compensatie van de loonkosten, konden getroffen bedrijven uit verschillende sectoren tijdens de COVID-19-pandemie een tegemoetkoming krijgen voor hun vaste lasten (TVL). Ook per provincie kunnen er extra subsidies zijn.

Als er geen sprake is van een landelijke of regionale noodsituatie, dan zul je zelf de lonen van je zieke werknemers moeten betalen. Dat ondernemersrisico kun je dekken met een verzuim­verzekering.

3. Wat is goed werkgeverschap tijdens een griepgolf of pandemie?

Natuurlijk ben je vooral druk bezig om het voortbestaan van je bedrijf zeker te stellen. Daarnaast heb je de zorg voor je personeel. Hoe kan ik hun loon blijven betalen? Hoe houd ik ze in dienst en gemotiveerd?

Goed werkgeverschap is tijdens een griepgolf of pandemie heel belangrijk. Hoe kun je laten zien dat je een goede werkgever bent? Een paar tips:

  • Houd contact met je werknemer.

    Het is vooral belangrijk dat je blijft communiceren met je werknemers. Ook zij zitten in onzekerheid en willen waarschijnlijk graag weer aan de slag. Geef regelmatig een update aan je team over de stand van zaken.

  • Werk samen.

    Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag je werknemers om mee te denken over oplossingen en probeer samen te werken aan nieuwe plannen. Samen sta je sterk.

  • Geef persoonlijke aandacht.

    Zorg ook voor persoonlijke aandacht. Daarmee houd je werknemers gemotiveerd. Laat weten dat je aan ze denkt en geef iets kleins als dat mogelijk is. Dat geeft ze vertrouwen en daar krijg je veel voor terug, let maar op.

Probeer je verder zo goed mogelijk te houden aan de 6 beginselen van goed werkgeverschap.

4. Ondernemen tijdens de uitbraak van een ziekte, wat moet ik regelen?

Veel bedrijven worden noodgedwongen anders te gaan werken door de uitbraak van een ziekte. Tijdens de COVID-19-pandemie stapten horecabedrijven bijvoorbeeld volledig over op het bezorgen en veilig afhalen van maaltijden. Ook tijdens een nieuwe uitbraak moet je de werkzaamheden mogelijk anders inrichten. Wees creatief en kijk goed wat je moet regelen om dit mogelijk te maken. Een paar tips:

  • Controleer je arbeidscontracten

    Kijk of de werkzaamheden die je werknemer doet binnen zijn functieprofiel vallen en binnen de afspraken in zijn contract. Veel functies in de horeca zijn bijvoorbeeld vastgelegd in de horeca-cao, met de loonschalen die daarbij horen. Ook als je niet onder een cao valt, moet je een loon betalen dat past bij de functie. Maak eventueel nieuwe arbeidscontracten of toevoegingen daarop en vraag je werknemers om dit bij akkoord te ondertekenen. Vraag een jurist om advies bij het aanpassen van contracten.

  • Maak afspraken over niet-gewerkte uren

    Wat als je werknemer minder uren werkt dan afgesproken, maar je deze uren wel volledig doorbetaalt? Maak dan schriftelijk afspraken over wat er moet gebeuren met de overgebleven uren. Denk bijvoorbeeld aan de opname van extra vakantie-uren of de opbouw van minuren.

  • Werk volgens het verzuim­protocol

    Zorg dat je bij meerdere ziektegevallen de regels volgt in een verzuim­protocol. Geef je werknemers duidelijke instructies over veilig en hygiënisch werken en het volgen van de nieuwe regels tijdens de griepgolf of pandemie.

  • Pas je verzekeringen aan

    Bij een nieuwe manier van werken zijn mogelijk andere voorwaarden van toepassing. Vraag dus je verzekerings­adviseur of er wijzigingen nodig zijn in je huidige verzekeringen. Een nieuwe manier van werken kan ook nieuwe risico's met zich meebrengen, waarvoor je mogelijk nieuwe horeca­verzekeringen kunt afsluiten. Dan blijf je ook in financieel opzicht veilig ondernemen.

Zorg dat je bedrijf verder kan in een noodsituatie. Heb jij een plan B? Lees meer over het maken van een bedrijfscontinuïteitsplan.

5. Hoe blijf ik op de hoogte in crisistijd?

De juiste informatie op de juiste tijd. Dat is heel belangrijk voor ondernemers tijdens de uitbraak van een ziekte of andere noodsituatie. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van de laatste regels, de gevolgen voor jouw bedrijf en de mogelijke steunmaatregelen van de overheid.

  • Via de gratis nieuwsbrief van Ondernemen Met Personeel blijf je op de hoogte van de belangrijkste wetten, regels en praktische tips voor werkgevers.
  • Blijf ook de informatie volgen binnen jouw regio en sector via branche-organisaties en lokale nieuwswebsites.
  • Ook op de website van de Rijksoverheid vind je nuttige informatie over maatregelen tijdens een pandemie of de uitbraak van een ziekte.

kosten werknemers

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Verzuim­coach Kiona Dolmans beschrijft de regels en geeft tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2025.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests