PMO PAGO Preventief medisch onderzoek personeel
PMO PAGO Preventief medisch onderzoek personeel

Voorkom verzuim met Preventief medisch onderzoek (PMO)

Hoe kun je werknemers gezond en productief houden? Maak gebruik van een Preventief medisch onderzoek (PMO). Volgens de Arbowet moet je dit onderzoek periodiek aanbieden aan werknemers. Zo werkt het.

Weet jij waar je werknemers energie van krijgen? Hoe fit en gezond ze zijn? Wie er tegen een burn-out aanzitten? Bij veel bedrijven wordt gezondheid pas een thema als er iets aan de hand is. Dat is een gemiste kans. Met een PMO zorg je voor duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Inzicht in vitaliteit

Als je inzicht hebt in de vitaliteit van je werknemers, begrijpt waardoor zij zich goed of minder goed voelen én de gezondheidsrisico's binnen je bedrijf kent, heb je waardevolle informatie in handen. Gezonde, fitte mensen verzuim­en minder vaak. Als je vervolgens realiseert dat één dag verzuim al snel 250 euro kost, is het zaak er alles aan te doen om te zorgen dat je werknemers gezond blijven.

Beperk onnodig verzuim. Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

PMO, een waardevol instrument

Om gezondheidsproblemen en -risico's op het werk op tijd te signaleren, hebben werkgevers vanuit de Arbowet de wettelijke verplichting hun werknemers periodiek een PMO aan te bieden. Hoe vaak hangt af van de arbeidsrisico's die het werk met zich mee brengt. Vanuit ArboNed adviseren we werkgevers dit eens in de drie jaar te doen, zodat werknemers inzicht hebben in de ontwikkeling van hun gezondheid en eventuele gezondheidsrisico's.

Een APK voor personeel

Werknemers zijn niet verplicht mee te doen aan een PMO, en deelname op zich biedt natuurlijk ook geen zekerheid voor een goede gezondheid in de komende jaren. Ik krijg wel regelmatig te horen van werknemers dat zij het waarderen periodiek een 'check-up' te krijgen. Ze zien het als een soort APK, een vinger aan de pols. Als vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen helpen wij bedrijven zoveel mogelijk werknemers te interesseren voor het onderzoek. Hoe groter de opkomst, des te betrouwbaarder het beeld van de gezondheid binnen je bedrijf. En des te groter de kans dat je er op tijd bij bent als er problemen dreigen.

Spiegel voor werknemer

Ook voor de werknemers zelf is het belangrijk regelmatig de balans op te maken als het om de mentale en fysieke gezondheid gaat. Ik sprak onlangs een werknemer met wie ik twee jaar geleden een adviesgesprek had naar aanleiding van zijn PMO. Hij zat destijds tegen een burn-out aan, dat bleek duidelijk uit het onderzoek. Ik heb hem toen in contact gebracht met de bedrijfsarts en samen hebben we allerlei acties uitgezet. Hij vertelde mij nu dat het PMO en het vervolggesprek hem het vertrouwen hadden gegeven open kaart te spelen en hulp in te schakelen. Hij had echt even een spiegel nodig. Zonder het PMO was hij zeer waarschijnlijk blijven doormodderen tot hij volledig was ingestort. Gelukkig gaat het nu weer heel goed met hem.

PMO laten uitvoeren?

Je kunt bij verschillende instanties terecht voor een PMO. Vraag ernaar bij je bedrijfsarts of arbodienst. Ook ArboNed biedt verschillende vormen van Preventief medisch onderzoek aan. Het ePMO is een snel en betaalbaar online onderzoek. Wie zijn werknemers een uitgebreidere gezondheidscheck wil aanbieden, kan kiezen voor PMO Persoonlijk of PMO Vitaal.

Goede werkgever

Het PMO wordt steeds vaker door werkgevers aangegrepen als kans om zich positief te onderscheiden - als een onderdeel van goed werkgeverschap. Het PMO vormt als 'nulmeting' de perfecte basis voor een meerjaren actieplan gericht op vitaliteit en inzetbaarheid. Niet alleen het PMO zelf maakt het verschil in verzuim­verlaging, maar vooral ook het vervolg dat de organisatie eraan geeft, op basis van haar visie op gezond werken.

Merel van Lelyveld

Merel was sinds 2014 werkzaam bij ArboNed als Vitaliteit- en gezondheidsdeskundige. Merel is expert op het gebied van het Preventief medisch onderzoek (PMO) en adviseur/trainer op het gebied van gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Merel werkt nu bij HumanCapitalCare.

Whitepapers en online tests