Klaas Keizer Ziekteverzuim verlagen Bouw
Klaas Keizer Ziekteverzuim verlagen Bouw

Ziekte­verzuim verlagen, 7 tips uit de bouw

Hoe kun je verzuim door ziekte voorkomen en verminderen? We vroegen het aan bouwondernemer Klaas Keizer (36). Hij wist in drie maanden tijd het ziekte­verzuim in een bouwbedrijf te halveren. Hoe? Klaas deelt zijn tips om verzuim te verminderen.

Bekijk dit artikel voor:
Ondernemer Klaas Keizer
Bedrijf Kaizen Afbouw BV, Mastermind Consultancy
Actief in Bouw en Advies
Kwestie Ziekte­verzuim
Resultaat ‘In 3 maanden tijd ziekte­verzuim gehalveerd’

Hoge kosten door ziekte­verzuim in de bouw

Klaas nam op zijn 27ste een traditioneel en hiërarchisch gestuurd afbouwbedrijf in Volendam over.

‘Het ziekte­verzuim was in 2007 het dubbele van het landelijk gemiddelde. We hadden vrijwel dagelijks ziekmeldingen, acht tot tien gevallen per week. Dat heeft grote gevolgen voor projectleiders en planners. De werkelijke verspilling is nog veel hoger. Je krijgt op een gegeven moment ook ontevreden klanten en bouwprojecten die uitlopen. De kosten voor verzuim waren ongeveer 2,5 ton per jaar!’

7 tips om verzuim te verminderen

1. Betrokkenheid vergroten

Een van de oorzaken van het ziekte­verzuim in dit bouwbedrijf was de angstcultuur die er heerste. ‘En daar kwam ik als snotneus van 27 jaar die het avontuur aanging', vertelt Klaas.

'Het eerste wat ik deed was mijn bouwwerknemers bij elkaar roepen. Ik vertelde mijn personeel dat ik niet zonder hen kon. Ik maakte ze belangrijk en zei dat ik ze nodig had. De mannen op de vloer zijn de enige reden waarom er facturen gestuurd mogen worden. Alleen al door dit te zeggen, ging het zonnetje weer schijnen.’

Hoe kun jij verzuim verlagen? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.

2. Probleem bespreken

‘Daarna volgden verbetersessies met het personeel. We legden niet van bovenaf maatregelen op, maar betrokken de werknemers erbij. Eerst bespraken we hele veilige onderwerpen, denk aan de inrichting van een bus. Toen we het vertrouwen hadden gewonnen, was het tijd voor een spannender onderwerp: ziekte­verzuim. We lieten zien dat wij vergeleken met het landelijk gemiddelde het dubbel aantal ziekmeldingen hadden.

In plaats van met mijn vuist op tafel te slaan, zei ik alleen maar dat ik dit zorgwekkend vond. Ik bood het groepje van frequent ziekmelders een pre-scan aan. Er moest immers medisch iets aan de hand zijn als je je tien tot vijftien keer per jaar ziek meldt. Er volgde gelach en geroezemoes. Iedereen wist precies over wie het ging. Het was overigens best een gewaagde uitspraak, zo’n pre-scan kost ongeveer 2000 euro per stuk.’

Bouwondernemer risico

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

3. Procedure ziek melden verbeteren

De tweede maatregel die bouwondernemer Klaas nam, was het aanpakken van de procedure voor ziek melden. ‘Voorheen was het zo dat er al zondagavond een sms of app werd gestuurd dat degene de volgende dag ziek was. Vervolgens verscheen de ziekmelder drie dagen later weer op z’n werk en dat was het dan. Dit misbruik wilde ik voorkomen. Hoe kun je al op zondagavond weten dat je maandagochtend niet in staat bent om te werken?

Allereerst mochten ze zich alleen nog maar op de dag zelf ziek melden. En dan alleen per telefoongesprek, geen sms of app meer. Deden ze dat toch, dan kostte het een vrije dag.

Daarna moesten ze zich ‘s middags weer melden om te vertellen hoe het gaat. Het heeft drie maanden geduurd en toen was het ziekte­verzuim in het bedrijf gehalveerd!’

4. Zorg voor controle en preventie

In de bouwsector telt het fysiek zware werk mee in het ziekte­verzuim. ‘Ook in ons MKB-bedrijf waren problemen. Vooral als werknemers boven de 50 zijn, speelt het zware werk een grote rol en wordt langdurige ziekte een groot risico. Daarin krijgen we te weinig steun van de overheid. In een productiebedrijf is aangepast werk vinden voor een bouwvakker nu eenmaal best lastig.

Bij Groot Afbouw hadden we voor preventie een fysiotherapeut aan ons verbonden en wij maakten zelf afspraken voor onze mensen. Zij deden dat zelf gewoon niet, ze stelden het uit. Wij maakten de afspraak voor “onderhoud”.’

5. Blijf personeel motiveren

In korte tijd wist Klaas van een hiërarchisch bouwbedrijf een zelfsturende, lerende organisatie te maken. ‘De grootste motivator is wat mij betreft het betrekken van de werkvloer bij alles wat je doet. Dan wordt je personeel ineens gehoord. Ik geloof niet in opslag, dat is maar een tijdelijke beloning.

Wij motiveerden ons bouw­personeel door beloningen te koppelen aan doelstellingen. We maakten er een soort spel van. Als iemand iets had bereikt dan koppelden we dat aan een festiviteit. Iedere keer als we een record hadden verbroken aten we halve kippen tijdens de lunch op vrijdag. Dat werkte heel goed!’

6. Zorg voor veiligheid en vertrouwen

‘Vertraag! Een bedrijf is soms net een rijdende trein, hij raast maar door. Ondernemers nemen niet de tijd om te kijken wat nodig is om een bedrijf beter te laten functioneren’, weet Klaas.

‘Vertraag af en toe en ga echt met elkaar in gesprek. Zorg voor veiligheid en vertrouwen voor je personeel. Nog veel bouwbedrijven worden traditioneel en hiërarchisch aangestuurd. Ik geloof dat een zelfsturende en lerende organisatie beter functioneert en dat dit ook goed is voor het verlagen van ziekte­verzuim.’

7. Maak er een sport van

‘Zie je bedrijf als sport. In de sport wil je iedere week weer een beetje beter zijn, kijk naar hardlopers. Hoe komt het nou dat jouw werknemers ‘s avonds na het werk wel beter willen worden in hun sport, maar dat op het werk niet doen? Als baas ben jij alleen maar de coach en moet je de beste arbeidsvoorwaarden creëren. Je personeel speelt de wedstrijd!’

zieke werknemers

Zieke werknemer in de bouw?

Blessures en ziektes liggen constant op de loer. Je kunt er veel geld mee kwijt zijn, maar dat hoeft niet! Wapen je tegen de gevolgen van verzuim.

Van directeur naar coach

Klaas merkte dat hij zeer goed resultaat boekte in het afbouwbedrijf. Eind 2014 stapte hij uit Groot Afbouw om zijn eigen bedrijf te starten: Mastermind. ‘De laatste twee jaar had ik geen kantoor meer, ik was alleen nog maar bezig met de persoonlijke ontwikkeling van mijn mensen. Mijn passie is om mensen naar een hoger plan te helpen. Ik besloot daar mijn werk van te maken. Nu help ik alweer 2,5 jaar mkb-ondernemers.’ 

Cijfers ziekte­verzuim bouw

Hoe is het eigenlijk gesteld met het ziekte­verzuim in Nederland? En specifiek in de bouwsector? De belangrijkste cijfers op een rij:

  • Gemiddeld landelijk ziekte­verzuim­percentage: rond 4 procent (CBS)
  • Verzuim­percentage in bouw: 4,5 procent (EIB, 2015)
  • Verzuim door arbeidsongeval landelijk: 1,4 procent (CBS, 2015)
  • Verzuim door arbeidsongeval in bouw: 5,1 procent metaalarbeider of machinemonteur en 4,8 procent bouwarbeiders (CBS, 2015)

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests