Onderbetaling in de horeca

17 mei 2016
Onderbetaling in horeca

Als horecaondernemer met personeel heb je te maken met diverse wetten en regels. De Inspectie SZW controleert of ondernemers zich houden aan bijvoorbeeld de Wet op minimumloon. Zo bleek onlangs tijdens een controle dat vooral bij restaurants en eetcafés schoonmakers worden onderbetaald.

Onderbetaling in horeca

Klaar voor nieuw horecapersoneel?

Vul de horecachecklist in en ontdek hoe jij ervoor staat. Na afloop ontvang je een persoonlijk rapport met tips.

Start de checklist

De Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) controleerde begin mei 2016 op schoonmaakwerkzaamheden bij 44 horecaondernemingen in Amsterdam, Breda, Eindhoven en Groningen. De actie leverde zes overtredingen op en daarnaast doet de instantie nog nader onderzoek bij 22 bedrijven. De Inspectie SZW kreeg twintig signalen van onderbetaling.

Wat is minimumloon?

Alle werknemers vanaf 23 jaar hebben wettelijk recht op het minimumloon. Dit is de hoogte van het salaris wat ze minimaal moeten ontvangen. Voor jongere werknemers (15 tot 22 jaar) geldt het minimumjeugdloon. Het minimumloon beschermt werknemers tegen onderbetaling.

Wat zijn de gevolgen van onderbetaling?

Bij een overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) kan de Inspectie SZW boetes en sancties opleggen. Ga je binnen vijf jaar twee of drie keer in de fout? Dan moet je ook twee- of driemaal zoveel boete betalen. Het kan zijn dat je maximaal drie maanden moet stoppen met (een deel van) je werkzaamheden. Bovendien kan jouw werknemer ook naar de kantonrechter stappen. Hij heeft maar liefst vijf jaar de tijd om achterstallig loon op te eisen.

Tips

  • Breekt het hoogseizoen aan? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar extra horecamedewerkers. Hoe pak jij dat aan? Tien inspirerende tips voor veelbelovend horecapersoneel.
  • Bekijk de video hieronder over personeelskosten in de horeca. 4 ondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen.

Risico's zoals brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor de horeca.

Bekijk horeca verzekeringen

17 mei 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

X
Checklist horecapersoneel

Vul de horecachecklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.