Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Lonen horeca
Lonen horeca

Lonen in de horeca het meest gestegen

De lonen in de sector horeca en toerisme zijn in 2014 gestegen met 2,9 procent. Het gaat daarbij om de hoogste stijging van alle sectoren. Dit bleek onlangs uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index.

Loonstijging

Het onderzoek geeft inzicht in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. In totaal deden ongeveer 260.000 respondenten mee. Hun lonen daalden vorig jaar met 1,4 procent ten opzichte van 2013. Het gemiddelde bruto uurloon nam af van 14,60 euro in 2013 naar 14,40 euro in 2014.

Hoewel de loonstijging in de sector horeca en toerisme het hoogst was, waren de medewerkers in deze sector minder te spreken over hun loon. Slechts 24 procent was tevreden over zijn loonstrookje. In de agrarische sector was de loontevredenheid met 22 procent het laagst van alle sectoren.

Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.

Meer bonussen

Het aantal waargenomen bonussen steeg in 2014 in iedere sector ten opzichte van het voorgaande jaar. Een eindejaarsbonus ontvingen vooral veel medewerkers in het onderwijs en de gezondheidszorg. Respectievelijk 65 en 58 procent in 2014, tegenover 36 en 37 procent in 2013. 

Volgens Paulien Osse van Loonwijzer is het opvallend dat de bonussen vorig jaar fors stegen, terwijl het loon daalde. ‘Het lijkt erop dat werkgevers met het oog op economisch herstel een vaste verhoging niet aandurven, maar dat ze de medewerkers op een flexibelere manier willen belonen.’

Tips

  • Ben je horecaondernemer? En wil je weten wat de algemene kosten van personeel zijn? Lees dan meer over de kosten van personeel.
  • Bekijk de video hieronder over besparen in de horeca. 4 ondernemers aan het woord.

Bron: Loonwijzer

Ondernemer in de horeca risico's

Voorkom risico's in de horeca

Risico's zoals brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor de horeca.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests