Duurzaam inzetbaar met de Loopbaanspiegel

22 januari 2014
Loopbaankeuzes maken

De FNV heeft onlangs een nieuwe versie van de Loopbaanspiegel gelanceerd. Dit is een instrument dat bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Als werkgever heb je daar ook profijt van.

Loopbaankeuzes maken

Duurzame inzetbaarheid staat sinds enkele jaren volop in de aandacht. Zo heeft de overheid een grootschalige campagne gelanceerd voor zowel werkgevers als werknemers. Ook maakten werkgeversorganisaties en vakbonden afspraken hierover in steeds meer cao’s. Het ging onder meer om budgetten voor cursussen en loopbaanadvies.

De FNV komt nu met een vernieuwde Loopbaanspiegel. De vragen daarin moeten werknemers aan het denken zetten over hun loopbaan, zoals over de stappen die ze kunnen nemen om inzetbaar te blijven. Ze kunnen bijvoorbeeld nagaan wat voor cursusaanbod er is of met de leidinggevende in gesprek gaan over het wisselen van werkzaamheden.

Inhaalslag werknemers

Uit eerdere resultaten van de Loopbaanspiegel blijkt dat voor veel werknemers een inhaalslag te maken valt. Zo gaf de helft aan dat zij niet actief met de eigen loopbaan bezig zijn. Ook zegt een kwart hoge verwachtingen te hebben op dit gebied, maar doen zij er niet veel aan om zelf inzetbaar te blijven.

Hoewel de werknemer hier in principe zelf mee aan de slag moet, kan de werkgever hem op dit vlak ondersteunen. Ondanks dat dit meerdere voordelen biedt voor werkgevers, worden deze nog niet volledig benut. Uit de Loopbaanspiegel blijkt namelijk dat de helft tot driekwart van de werknemers op dit gebied geen steun ervaart van de leidinggevende.

Bron: FNV

22 januari 2014

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.