Excuses van leidinggevende hebben niet altijd effect

25 mei 2016
Excuses leidinggevende

In elk bedrijf ontstaat wel eens wrijving. Excuses kunnen dan helpen om de lucht te klaren. Maar excuses van een leidinggevende blijken niet altijd het beoogde effect te hebben, valt te leren uit een onderzoek van de Rotterdam School of Management.

Excuses leidinggevende

Het maken van fouten is menselijk. Dat betekent dat jij als leidinggevende er soms ook naast kunt zitten. Bijvoorbeeld als een opmerking verkeerd valt bij een collega. Of als je bent vergeten om de juiste credits te geven voor een succesvol project waarin een werknemer vele uren heeft gestoken.

Excuses kunnen dan op hun plaats zijn. Maar uit onderzoek van de Rotterdam School of Management blijkt nu dat deze verontschuldigingen vaak hun doel missen. Werknemers blijken namelijk minder geneigd te zijn om iemand te vergeven als de excuses komen van iemand in een hogere positie.

Goede intenties

Volgens een van de onderzoekers heeft dit te maken met het beeld dat werknemers hebben van een leidinggevende. Doordat die vanuit zijn positie invloed heeft over zaken als beloningen en uit te voeren taken, zullen werknemers eerder vraagtekens zetten bij zijn goede intenties. Daardoor zijn excuses niet altijd effectief.

Maar wat kun je dan wel doen? Onopgeloste kwesties blijken namelijk ook te kunnen leiden tot stress. Volgens het onderzoek ligt de sleutel in een ondersteunende werkomgeving waarin je open met elkaar communiceert. Dit leidt tot een andere houding bij je personeel, waardoor excuses wel effect hebben.

Bekijk een Engelstalige video over het onderzoek van de Rotterdam School of Management:

Bron: Rotterdam School of Management

25 mei 2016

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.